PDA

Bekijk de volledige versie : Tweewekelijkse vergadering over spoorwegveiligheid


Eva Thijs
3rd March 2010, 17:56
De bijzondere commissie spoorwegveiligheid, die zal onderzoeken wat er bij de treinramp in Buizingen is fout gelopen, komt vanaf volgende week twee halve dagen per week samen. Dat is beslist op een eerste zitting.

Vandaag kwamen de leden samen om een voorstel op papier te zetten over de werkzaamheden voor de volgende weken. De commissie komt twee keer per week samen, op maandagnamiddag en woensdagvoormiddag. Volgende maandag gaat de commissie eerst uitmaken welke experts ze gaan aanstellen.

Maandag krijgen de leden les in hoe de treinbestuurders van de NMBS hun werk doen en hoe de signalisatie er bij de spoorwegen uitziet. Woensdag mogen de spoorbonden hun zeg komen doen.

Ondertussen gaat de commissie bij de NMBS een hele reeks documenten opvragen. Die moeten de experts uitpluizen tegen de tijd dat de commissie met de echte hoorzittingen start.

Datum: 03/03/2010
Bron: Het Nieuwsblad

Eigen mening:
Het is goed dat er vergaderingen worden georganiseerd over de veiligheid van de treinen. Er zijn dagelijks vele mensen die te trein nemen, deze passagiers hebben het recht op een veilige manier vervoerd te worden. Na het tragische ongeval in Buizingen enige tijd geleden, leek het wel of er nog niet voldoende veiligheidsmaatregelen waren getroffen. Een ongeval als toen in Buizingen kunnen de spoorwegen zich niet nog eens veroorloven. Als er nu een beter veiligheidssysteem zal komen, zullen misschien nog niet alle ongevallen kunnen worden voorkomen. Maar dan zal het misschien al niet meer de schuld zijn van de gebrekkige veiligheidsinstallaties. Het is dus goed dat er nu serieuze gesprekken zullen zijn en hopelijk ook concrete ideeën worden uitgewerkt en deze natuurlijk ook te realiseren. Het is wel heel spijtig dat er daarvoor eerst zo'n zwaar ongeluk is voor moeten gebeuren.