PDA

Bekijk de volledige versie : Postjes, postjes en nog eens postjes!


Barst
17th October 2005, 13:28
Kieswet is onleesbaar en niet consequent - De kieswet voor de lokale verkiezingen krijgt zware kritiek van de hoogste instantie.


Het voorontwerp van decreet over de kieswet voor de gemeente- en provincieraadsverkiezingen van volgend jaar is onleesbaar. Dat zegt de Hoge Raad voor Binnenlands Bestuur in zijn advies. Er staan zoveel wijzigings- en opheffingsartikels in, dat niemand er nog klaar in ziet.


Onleesbaar is één element, het decreet is ook niet consequent, zegt de Raad. ,,De tekst is duidelijk zonder een echte visie tot stand gekomen.'' Zo kiest de Vlaamse regering voor een decreet dat de man/vrouw pariteit op de lijsten en aan de top van die lijsten regelt, terwijl het decreet tegelijkertijd de lijststem afschaft. Wat voor belang heeft de plaats op de lijst dan nog? Daarbovenop is de lijststem niet van belang om de gekozenen aan te wijzen, maar plotseling wel om de opvolgers aan te wijzen.

De Hoge Raad - en de bekende politicoloog Johan Ackaert - geloven dat de partijen de opvolgers gaan gebruiken om bepaalde politici (van de kartelpartner bijvoorbeeld) toch in de gemeenteraad te loodsen, zonder dat de kiezer daarom vraagt. Het behoudt van de lijststem voor de opvolgers kan er dus voor zorgen dat partijen duidelijk gekozen gemeenteraadsleden gaan vragen om afstand te doen van hun mandaat ten voordele van een niet-verkozen opvolger.

En er is nog meer mis. Het neutraliseren van de lijststem moet, zo zegt de Vlaamse regering, de kiezer meer inspraak geven in wie gekozen wordt. Maar waarom blijft het kiessysteem Imperiali dan behouden? Dat is een berekeningswijze voor de zetelverdeling die grote partijen bevoordeelt.

Tot slot vindt de Raad dat het al te laat is - een jaar voor de verkiezingen - om dergelijke veranderingen door te voeren.

Ronduit vernietigend is de Raad wanneer hij schrijft dat de Vlaamse regering in haar toelichting bij het decreet ,,praktisch geen enkele motivering voor de genomen beslissingen'' geeft.


DS, 17-10-2005 (bd)