PDA

Bekijk de volledige versie : Oosterweel laat Kris Peeters wankelen


Barst
25th February 2010, 03:13
Oosterweel laat Kris Peeters wankelen


BRUSSEL - 'Een onwaarschijnlijk shitdossier', zegt een SP.A'er. 'Patrick Janssens zal zijn geloof moeten afvallen', zegt een N-VA'er. Het Oosterweeldossier verscheurt de Vlaamse regering.


'Vlaanderen onderschat hoe gevaarlijk dit dossier is voor het voortbestaan van de Vlaamse regering.' Een N-VA-bron heeft geen goed oog in de onderhandelingen over het Oosterweeldossier. Minister-president Kris Peeters (CD&V) wil beslissen over de Antwerpse verkeersknoop. Maar er lijkt geen ruimte voor een eerbaar compromis. 'Dit is een onwaarschijnlijk shitdossier', zegt een SP.A-bron. 'Antwerpen heeft dringend een verkeersoplossing nodig. Maar ik zie geen oplossing. Je kunt Antwerps burgemeester Patrick Janssens moeilijk onder het juk jagen.'

Ministeriële comités lijsten ondertussen mogelijke oplossingen op. Hun stille ijver bewijst de ernst van de zaak. Want over de kern van de zaak - komt er een tunnel of een brug als derde Scheldeoeververbinding - lijkt een discussie onmogelijk. Alleen de Lange Wapper blijft over als valabel project. Niemand, zelfs de SP.A niet, verdedigt nog de optie van een tunnel. Maar de Vlaamse socialisten hebben de Lange Wapperbrug de totale oorlog verklaard. Dat maakt het wel erg moeilijk om een uitkomst te vinden die alle partijen in hun waarde laten.

Gisteren stelde een groep industriëlen nog een nieuwe oplossing voor. Hoewel de voorstellen netjes werden ontvangen, lijkt het initiatief geen lang leven beschoren. De totaaloplossing zou wel eens zo totaal kunnen zijn dat ze niet alleen onbetaalbaar is, maar bovendien slechts uitzicht biedt op een oplevering eind jaren twintig. 'Fantaisistisch,' zo klonk het informeel maar scherp.

Het hele dossier zit muurvast. Nieuw uitstel levert Peeters een hoop gezichtsverlies op. Het lost bovendien de verkeersproblemen in Antwerpen niet op. Voor een minister die van logistiek een erezaak heeft gemaakt, klinkt dat ook weinig flatterend. In crisistijd lijkt het ten slotte niet aangewezen om belangrijke infrastructuurwerkzaamheden uit te stellen. Samen met de N-VA wil de minister-president daarom toch de Lange Wapper bouwen.

Voor de SP.A blijft dat een ondenkbaar scenario. De partij antwoordt met heel wat kritiek op het masterplan en de daarbij horende brug. Ze dringt in feite aan op uitstel. In afwachting kan een aantal missing links worden opgelost. Maar het regeerakkoord gaat uit van een derde Scheldeoeververbinding. Die behelst een brug of een tunnel.

Zonder een 'bocht' van de SP.A lijkt de val van de regering onafwendbaar, een primeur in de Vlaamse geschiedenis. Het Vlaams Parlement kan niet vervroegd naar huis. Na een eventuele val moet er een nieuwe regering worden gevormd. Open VLD houdt zich al klaar. Maar de N-VA wil in geen geval met de federale coalitiepartners in een Vlaamse regering.


Blog DS, 25-02-2010

Barst
25th February 2010, 15:30
Verknoeid beslissingsproces


Sinds het Antwerpse referendum van 18 oktober vorig jaar is het, zo lijkt het toch voor de buitenwacht, erg stil geworden rond de Oosterweelverbinding. In dat referendum gaven de opgekomen Antwerpenaren aan dat ze wilden dat hun stadsbestuur negatief zou adviseren tegen het Lange-Wapperplan. Hoewel dat slechts om een niet-bindend advies gaat, werd het daardoor politiek bijzonder moeilijk om het voorgenomen tunnel-brugproject te laten doorgaan.


Sindsdien ligt de hete aardappel bij de Vlaamse regering. Die kon aanvankelijk nog wat afwachten omdat een restauranthouder zijn eigen strijd tegen de Lange Wapperbrug voerde bij de Raad van State. Maar dat rechtscollege gaf de man intussen ongelijk. Om tijd te rekken, kwamen er liefst zeven werkgroepen. Maar lang kan het nu niet meer duren alvorens minister-president Kris Peeters (CD&V) een initiatief moet nemen. Langs deze klip navigeren wordt zijn grootste uitdaging tot nog toe, want in zijn coalitie (CD&V, N-VA en SP.A) bestaat grote verdeeldheid.

Omdat de Antwerpse SP.A-burgemeester Patrick Janssens, na zijn spectaculaire bocht in dit dossier, onverzettelijk tégen blijft, kunnen zijn partijgenoten in de Vlaamse regering vrijwel niet bewegen. Daardoor kan Peeters, minstens voorlopig, niet landen op een min of meer gewijzigd Lange-Wapperplan. Aangezien de oorspronkelijke tunnelvariant intussen door niemand meer wordt verdedigd en nieuwe plannen voor een ruimere tunnelring rond Antwerpen een recept zijn voor nog meer nimby-verzet en nog meer vertraging, ziet het er beroerd uit.

Een blokkering van de Vlaamse regering op het Oosterweeldossier wordt dus met de dag waarschijnlijker. Het probleem is dat een eventuele coalitiewissel (Open VLD in plaats van de SP.A bijvoorbeeld) een akkoord over de te volgen weg niet noodzakelijk oplost. Een open politiek conflict kan zuiverend werken, maar riskeert ook nieuwe politieke spanningsvelden te creëren. De N-VA zit nu immers comfortabel omdat de Vlaamse regering anders is samengesteld dan de federale. Als de liberalen weer op alle niveaus aan de macht zijn, verdwijnt dat voordeel. En een regering zonder de N-VA is voor Bart De Wever, de meest uitgesproken voorstander van het Wapper-tracé, natuurlijk helemaal onaantrekkelijk.

Er kunnen natuurlijk nog politieke mirakels gebeuren. Een tweede bocht van Patrick Janssens bijvoorbeeld. Daarzonder wordt de conclusie na jarenlange voorbereidingen voor de Oosterweelverbinding uiterst pijnlijk: de verkeersellende rond Antwerpen is dan nog lange tijd onoplosbaar. Dat zou een beschamend resultaat zijn van een ongelooflijk verknoeid besluitvormingsproces. Vlaanderen geeft zichzelf dan een brevet van onbekwaamheid om zijn eigen economische toekomst gestalte te geven en de moeilijke beslissingen te nemen die daarvoor nodig zijn.


DS, 25-02-2010 (Bart Sturtewagen)