PDA

Bekijk de volledige versie : Ontevreden gevangenen Tilburg dreigen met pure chaos


Barst
24th February 2010, 01:15
Ontevreden gevangenen Tilburg dreigen met pure chaos


BRUSSEL - De gedetineerden die sinds enkele weken in de gevangenis van Tilburg zitten, dreigen met hongerstakingen en zelfs gijzelingen.


Nog tachtig gevangenen en het cellencomplex in Tilburg zit vol. Maar zelfs nog vóór het zover is, steken de eerste problemen al de kop op. ‘Belgisch oproer dreigt in Tilburgse bajes', schreef de Nederlandse krant De Telegraaf gisteren. De redactie ontving brieven van gedetineerden die zwaar misnoegd zijn over de leefomstandigheden in hun nieuwe cel. Erger is hun waarschuwing voor opstanden, hongerstakingen, ontsnappingen en zelfs gijzelingen van cipiers.

ACOD-vakbondsman Gino Hoppe kan de dreigementen alleen maar bevestigen. ‘We hebben er al langer voor gewaarschuwd, maar vandaag of morgen zal de boel daar ontploffen. Dat zeggen niet alleen wij, maar ook de cipiers ter plekke', aldus Hoppe.

Een voorbeeld van de klachten: overdag worden de gevangenen te lang in hun cellen gehouden; de maaltijden die ze krijgen, zijn niet vers; ‘sochtends worden ze te vroeg gewekt en ze kunnen niet alle Vlaamse of Waalse tv-zenders ontvangen. Of nog: ze balen van het ontbreken van een gevangenisarts en van het feit dat er geen uniforme kledij is.

‘Als je al die problemen op een rij zet, lijken het allemaal onnozelheden en futiliteiten', zegt Hoppe. ‘Maar al die kleinigheden samen beginnen er nu wel voor te zorgen dat de boel letterlijk op springen staat. Het grootste probleem is dat de meeste gevangenen gedwongen zijn overgeplaatst, terwijl er was afgesproken dat dit op vrijwillige basis zou gebeuren.'

Volgens Hoppe is de situatie in Tilburg zo dramatisch dat de Nederlandse regering al een onderhoud heeft aangevraagd met België. Maar zowel minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) als zijn Nederlandse evenknie wil dat spoedonderhoud bevestigen noch ontkennen.

Bij het directoraat-generaal van het Belgische Gevangeniswezen worden de problemen weggewuifd. ‘Er is géén verhoogd risico', benadrukt woordvoerder Laurent Sempot. Meer zelfs: de leefomstandigheden in Tilburg zouden beter zijn dan in sommige Belgische gevangenissen. ‘Als er al echte problemen zijn, zijn het kinderziektes die snel van de baan zullen zijn. We zijn op dit moment trouwens nog vrij soepel, totdat iedereen zich heeft aangepast.'


Blog DS, 23-02-2010