PDA

Bekijk de volledige versie : 70-plussers rijden zo slecht nog niet


Barst
22nd February 2010, 16:46
70-plussers rijden zo slecht nog niet


Het rijgedrag van 70-plussers is slechts een tikkeltje minder veilig dan dat van 50- tot 60-jarigen, de primussen op het vlak van verkeersveiligheid.


Ouderen passen hun rijstijl aan aan het feit dat hun vaardigheden afnemen. In chaotische verkeerssituaties zijn ze echter in het nadeel omdat ze het gevaar trager inschatten. Dat staat te lezen in Bodytalk op basis van een studie door het Britse Institute of Advanced Motorists (IAM).

Volgens het IAM rijden ouderen ter compensatie van hun verlies aan zelfzekerheid doelbewust trager en letten ze ook beter op. Ze mijden bovendien ook zo veel mogelijk lastige situaties. Op het moment dat snel anticiperen vereist is, maken senioren wel meer fouten dan anderen. De reactiesnelheid neemt immers af met de leeftijd door een combinatie van cognitieve achteruitgang en strammere spieren.

De statistieken van het Belgische Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) bevestigen dat. Het aantal doden en ernstig gewonden bij de automobilisten in het jaar 2006 blijft in de leeftijdsgroep 65 tot 69 beperkt tot 15 per 100.000 inwoners, terwijl dat bij de 20-jarigen meer dan zes keer hoger is (93). In vergelijking met vijftigers zijn 60-plussers ook minder vaak betrokken bij crashes tijdens spitsuren, in het donker, bij een nat wegdek of op snelwegen.


DS, 22-02-2010 (mtm)