PDA

Bekijk de volledige versie : Ministers van staat in verzet tegen de Bom


Barst
19th February 2010, 14:36
Ministers van staat in verzet tegen de Bom


BRUSSEL - Twee gewezen Belgische premiers en twee gewezen ministers van Buitenlandse Zaken pleiten voor de verwijdering van kernraketten uit Europa, en dus ook uit Kleine-Brogel. 'De Amerikaanse tactische kernwapens in Europa hebben geen enkel militair belang meer.'


In een opmerkelijk opinieartikel pleiten de gewezen eerste ministers Jean-Luc Dehaene (CD&V) en Guy Verhofstadt (Open VLD) en de gewezen ministers van Buitenlandse Zaken Louis Michel (MR) en Willy Claes (SP.A) voor de verwijdering van alle kernwapens uit Europa. 'De Koude Oorlog is definitief voorbij. Het is tijd om ons nucleair beleid aan te passen aan de veranderende omstandigheden', schrijven de ministers van staat.

Het opiniestuk is een initiatief van Tom Sauer, professor internationale politiek aan de Universiteit Antwerpen, en Jo Hanssens, de voorzitter van Pax Christi. Het afgelopen jaar pleitten heel wat (eerder linkse) parlementsleden voor de verwijdering van de tien tot twintig B61-kernwapens in Kleine Brogel (het officiële aantal blijft onbekend, zelfs de opslag aldaar werd om veiligheidsredenen nooit officieel bevestigd). Het is de eerste keer dat voormalige topministers zo'n oproep na wat schaafwerk voluit steunen.

'We bevinden ons op een cruciaal tijdstip. Tot voor enkele jaren was de verwijdering van de tactische nucleaire wapens in Europa diplomatiek een doodgeboren kind. Sinds de engagementen van de regering-Obama is er beweging mogelijk', luidt het.

De oproep komt enkele weken voor een top over nucleaire veiligheid die president Obama in Washington organiseert. In mei volgt een toetsingsconferentie van het non-proliferatieverdrag, dat de verspreiding van kernwapens wil tegengaan.

Ook elders in Europa groeit de roep om de kernwapens te ontmantelen die tijdens de jaren tachtig in volle Koude Oorlog maar onder zwaar protest van de vredesbeweging werden geïnstalleerd. Vooral Nederland en Duitsland trekken hier aan de kar. Tijdens een bezoek in november vorig jaar aan zijn toenmalige ambtsgenoot Yves Leterme (CD&V) vroeg de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle uitdrukkelijk om steun om dit engagement waar te maken.

Leterme toonde zich een voorwaardelijk voorstander van een kernwapenvrij Europa. Als minister van Buitenlandse Zaken, en zijn houding als premier blijft dezelfde, benadrukte hij dat zoiets in strategisch Navo-verband moet worden beslist.

'Opdat een kernwapenvrije wereld ook een veilige wereld zou zijn, moeten er waarborgen zijn voor het evenwicht op het gebied van conventionele wapens', stipte hij eind oktober als antwoord aan op een vraag van Groen!-senator Geert Lambert. 'Ook de proliferatiedreiging moet worden beheerst en er moet aandacht zijn voor het voorkomen van nucleair terrorisme.'


DS, 19-02-2010

Steven Willemsens
20th February 2010, 13:20
Karel

Links is andermaal in snelheid genomen. Nu weer door wat eens de rechtse rakkers van de Koude oorlog waren. Of toch doortrapte Atlantici. In een opiniestuk nemen Guy Verhofstadt, Louis Michel, Jean-Luc Dehaene en Willy Claes afscheid van alle kernraketten in Europa. Weg met die nucleaire troep in Kleine Brogel!
In het illustere gezelschap geen socialist te bekennen. En Willy Claes dan, zegt u? Ach, Der Willy: hij is in partijpolitieke zin allang getranscendeerd naar een Henri Kissingerachtige luchtledigheid. Orakel zonder klei aan de voeten. Niet eens meer rode baron, hooguit een geest-en-rose. Neem het hem maar eens kwalijk: als NAVO-chef moest hij zijn aanhang leren paardjerijden op kernkoppen. Zo kinderlijk en dwingend zijn ze in Washington.
Mijn gedachten gaan uit naar Karel Van Miert.
Wie weet nog hoe eenzaam hij was in zijn strijd tegen de kruisraketten. Duizend riolen kreeg hij over zich heen, in de verderfelijke regie van ambassades, christendemocraten en liberalen. In die dagen hoorde je Willy Claes niet. En ook Jean-Luc Dehaene niet. Guy Verhofstadt zat nog in zijn Thatcheriaanse puberteit. Bruto nationaal product: olé, geluk! Louis Michel? Tuinkabouter van Jodoigne.
Karel is dood. Het kernwapenvrije Europa heeft hij niet meer gekend. Zijn partij heeft hem postuum niet (uit)gedragen als prominente dissident van NAVO-terreur. Wat heet, de sp.a had niet eens de fijngevoeligheid een kastanjeboom voor hem te planten.
Yves Leterme heeft een geweldige voorzet gekregen van vier elder statesmen. Straks wordt hij nog, kneus van alle buitendorpse leven, de eerste premier die het "militair-industriële complex" van de NAVO naar het graf van Karel Van Miert verwijst. Met andere woorden: aanvoerder van het losgezongen Europa. Al zal dat Pieter De Crem – gesteven en gestreken NAVO-tsjeef - bloed, zweet en tranen kosten.
Edoch: de duistere kant van Yves Leterme is ook dat hij misdienaars veracht.

Hugo Camps
Bron: DM 20/02/2010