PDA

Bekijk de volledige versie : Vaticaan geeft keurmerk aan popplaten


Barst
16th February 2010, 17:51
Vaticaan geeft keurmerk aan popplaten


BRUSSEL - Door aan tien popalbums een goddelijk zegel te geven, wil het Vaticaan tonen dat het helemaal mee is met zijn tijd.


Het Vaticaan heeft in zijn krant L'Osservatore Romano tien pop- en rock-cd's goedgekeurd. Wegens ‘de stroom aan middelmatige liedjes op de Europese festivals', besliste de kerk de kwaliteit van de popmuziek opnieuw de hoogte in te jagen.

Met religieuze motieven lijkt de selectie niet zoveel te maken te hebben. In de clip bij Michael Jacksons Thriller dansen zombies op een graf, en op Revolver van The Beatles zingt een broeder over een preek die niemand wil horen. Pink Floyds Dark side of the moon kan evenwel als een meditatie over hebzucht gelezen worden.

De andere zeven albums op het lijstje zijn If I could only remember my name van David Crosby, Rumours van Fleetwood Mac, The nightfly van Donald Fagen, Graceland van Paul Simon, Achtung baby van U2, (What's the story) morning glory van Oasis en Supernatural van Carlos Santana De selectie verliep moeizaam, laten de auteurs weten.

Het Vaticaan omarmde de popcultuur al eerder. Zo prezen de christelijke leiders vorig jaar Harry Potter en Lord of the rings aan. Op de twintigste verjaardag van The Simpsons werd Homer Simpsons religieuze verwarring aangeduid als ‘een spiegel van de onverschilligheid van de moderne mens tegenover geloof'.


DS, 16-02-2010