PDA

Bekijk de volledige versie : Winnaars & verliezers 13-02-2010


Barst
13th February 2010, 14:52
VERLIEZERS


1. David Dehenauw

Als u deze week boos bent geweest op Frank Deboosere, omdat u woensdag een uur of zes gedaan hebt over die vijftien kilometer naar uw werk nadat hij was vergeten een sneeuwstorm aan te kondigen, wees dan blij dat u niet naar VTM gekeken hebt. David Dehenauw sloeg de bal immers nog steviger mis. 'Mijn collega's en ik hebben geen beroepsfout gemaakt', zei Dehenauw 's anderendaags. 'We zijn gebotst op de grenzen van de meteorologie.' Geweldige redenering vinden wij dat, en zo multitoepasbaar.


2. Prins Filip

Terwijl het hele land zich aan het smogalarm en de 90 km-limiet hield, raasde de auto van prins Filip met 140 per uur van Antwerpen naar Brussel. Een stichtend voorbeeld is dat niet, en een goed voorbeeld stellen had toch een prioriteit moeten zijn voor de prins, die recht van een congres over jeugdbeleid kwam. Senator Pol Van Den Driessche vindt dat Filip zijn excuses moet aanbieden. 'Leest de prins geen kranten, of is hij zo oliedom dat hij denkt hiermee weg te komen?' zei Van Den Driessche. Dat was wat scherp gesteld. Zeggen dat de prins misschien botste op de grenzen van zijn intelligentie, was eleganter geweest.


3. Gabriel Fehervari

Nog een dikke week (22 februari) en de langverwachte tv-zender Exqi-plus van de charismatische Gabriel Fehervari komt op de kabel. Enfin, dat zou toch moeten. Het budget is er nog niet helemaal. Programma's eigenlijk ook niet. Behalve een sitcom die al gemaakt is, maar er is geen geld om hem te betalen. Journalisten voor de veelbesproken nieuwsdienst zijn er ook nog niet. Om heel eerlijk te zijn: het ziet er eigenlijk niet zo goed uit. Een van Fehervari's vele ex-medewerkers zegt: 'Het is ontzettend aangenaam om in het kantoor van Fehervari te zitten en hem zijn visie te horen uitleggen. Helaas verdwijnt dat gevoel snel na die vergaderingen, als je in de praktijk merkt hoe het eraan toegaat.' Veel woorden om te zeggen dat Exqi eigenlijk een beetje tegen zijn eigen grenzen is gebotst.


4. Standard Luik

Zeg Standard Luik, en wij zeggen u: Laszlo Bölöni! Milan Jovanovic! Maar niet lang meer. De trainer heeft immers deze week de eer aan zichzelf gehouden, zoals dat heet, en de spits vertrekt binnenkort naar Liverpool. Voor Jovanovic is dat in principe een verbetering, die hoort dus misschien meer bij de winnaars thuis. Behalve als hij straks op de grenzen van zijn Engels botst. Ze hebben bij de BBC geen Filip Joos in huis om Jova's taaltje te vertalen.



WINNAARS


1. Taste No 5

U had wellicht nog nooit van de kookboekenschrijfster Laura Santtini gehoord, wij toch niet, maar haar Taste No 5 is wel het product van de week. Taste No 5 bevat een bom pure umami. Dat is Japans voor smakelijk. Het gaat om een concentraat van een mysterieuze goddelijke vijfde smaak - naast zuur, zoet, zout en bitter - die al in 1908 voor het eerst door een Japanner uit zeewier werd gehaald. De topchef Heston Blumenthal schreef een doctoraat over het product, en Peter Goossens van het Hof van Cleve noemt umami 'misschien wel dé uitvinding van de jongste tweeduizend jaar'. Klinkt ons verdacht in de oren, zoveel tamtam over iets wat we nog nooit geproefd hebben. Een beetje zoals die G-plek vorige week.


2. Brussel

Als Nederlandse cameraploegen al naar Brussel komen afgezakt om onze no-goarea's te filmen met gevaar voor eigen leven, dan zullen andere landen wel niet lang uitblijven. Nóg meer vreemdelingen in Kuregem. Voor de inwoners is al die kleine en grotere criminaliteit een pest, maar voor het imago van Brussel is het fantastisch. Want hoe kun je nu een geloofwaardige hoofdstad van Europa zijn zonder een vleugje banlieu-dreiging of Bronx-verloedering, zoals iedere zichzelf respecterende wereldstad? Gouden zaak voor onze street credibility, en misschien wel de beste imago-uitvinding in tweeduizend jaar.


3. Paul Janssen

De Amerikaanse multinational Johnson & Johnson gaat de producten van zijn tientallen dochterondernemingen uit de farmaceutische sector samenbrengen onder één merknaam: Janssen. De beroemde pillendraaier uit Beerse, de man die zijn en andere volkeren redde van de diarree en daarvoor zeer onbegrijpelijk net naast de titel van Grootste Belg greep, verovert dus binnenkort alle medicijnkastjes ter wereld. Zijn weduwe is blij met het eerbetoon, maar ook nuchter: 'Ze hebben er ongetwijfeld commercieel belang bij.' Toch blijven wij Imodium een belangrijker uitvinding vinden dan Taste No 5.


4. Anna Ivanovic

Waarom de voormalige (kortstondige) nummer één van het vrouwentennis bij de winnaars staat? Omdat ze in topvorm is! Dat lazen we toch in verschillende media. Bij nader inzien gaat het niet om Anna's tennispeil, de Kroatische is afgezakt naar plaats 23 in de wereld. Maar haar foto's in Sports Illustrated zijn wel game, set, en match. Zonder dat wij haar daarom de grootste uitvinding van de jongste tweeduizend jaar vinden, uiteraard.


DS, 13-02-2010