PDA

Bekijk de volledige versie : ‘België niet langer voortrekker in strijd tegen clustermunitie'


Barst
13th February 2010, 14:49
‘België niet langer voortrekker in strijd tegen clustermunitie'


BRUSSEL - In de strijd tegen landmijnen en clustermunitie is België altijd een voorloper geweest, sinds het in 1995 als eerste land landmijnen verbood. ‘Toch lijken we deze rol steeds minder aan te kunnen', zegt Handicap International. Zowel het opstellen van een zwarte lijst van producenten van landmijnen en clustermunitie, als de vernietiging van de voorraad van clustermunitie in eigen land blijkt een moeilijke opdracht.


De zwarte lijst van producenten van landmijnen en clustermunitie is nodig voor de uitvoering van een wet die België in maart 2007, opnieuw als eerste land in de wereld, goedkeurde. De wet moet investeringen aan banden leggen in bedrijven die antipersoonsmijnen en clustermunitie produceren, gebruiken, verspreiden, opslaan of transporteren. De wet bepaalde dat de Belgische regering begin mei 2008 een zwarte lijst opgesteld moest hebben om de financiële instellingen duidelijk te maken over welke bedrijven het gaat. Die zwarte lijst is nog altijd niet.

Esther Vandenbroucke van Netwerk Vlaanderen meent dat Didier Reynders, minister van Financiën, de oorzaak is van het oponthoud. ‘Waarom is die lijst er nog niet? Een duidelijke antwoord op onze vraag krijgen we niet van de minister.' Voor Vandenbroucke is het belangrijk dat Reynders zo snel mogelijk een team samenstelt dat criteria vastlegt waaraan bedrijven getoetst kunnen worden.

De vzw, die onderzoek voert naar ‘schadelijke' investeringen door banken, zegt op basis van een studie die begon in april 2009, dat sommige Belgische instellingen nog steeds investeren in bedrijven die clustermunitie produceren. In andere landen waar men gelijkaardige wetgeving wil invoeren, zoals Denemarken of Nederland, vraagt men zich volgens Vandenbroucke af waarom België er niet in slaagt een zwarte lijst op te stellen. ‘Veel landen wachten een Belgische oplossing af voor ze een eigen wetgeving invoeren.' De woordvoerder van Reynders reageerde niet op de vraag om een reactie.

Handicap en de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) vinden het belangrijk dat België weer een voortrekkersrol opneemt. Zeker nu de conventie over clustermunitie uit 2008 binnenkort van kracht wordt: 27 landen hebben al geratificeerd, enkele landen staan op het punt dat proces af te ronden. Zes maanden na de ratificatie door 30 landen wordt de conventie van kracht.

België miste ook de deadline die het zichzelf had opgelegd voor het vernietigen van zijn clustermunitie. ‘België is er mee bezig en doet het zeker niet slecht, maar is de eigen wetgeving niet nagekomen', zegt Mark Hiznay van HRW.


DS, 13-02-2010