Inloggen

Bekijk de volledige versie : Jongeren knutselen zelf gevaarlijke drugs in mekaar


Barst
5th February 2010, 02:26
Jongeren knutselen zelf gevaarlijke drugs in mekaar


MECHELEN - Op het internet zijn recepten te vinden om vloeibare xtc te brouwen. ‘Levensgevaarlijk', waarschuwen specialisten.


De voorbije dagen rolde het Mechelse parket een bende op die zelf haar vloeibare xtc – eigenlijk heet de drug GHB – produceerde en verhandelde in het uitgaansmilieu. Een tiental liter werd bij huiszoekingen in beslag genomen. ‘En dat is geen alleenstaand feit', licht Goedele Van den Brande van het Mechelse parket toe.

‘Meer en meer mensen, vooral dan jongeren, beginnen te experimenteren met allerlei producten die gewoon in huis te vinden zijn en waarmee ze zelf hun GHB brouwen. Een van de bestanddelen die vaak worden gebruikt, is ontstopper. Als je ziet hoe krachtig een ontstopper kan zijn, hoef ik er geen tekening bij te maken wat de gevolgen voor het menselijke lichaam kunnen zijn.'

Gebruikers riskeren een coma. Ze kunnen zelfs overlijden als ze niet snel genoeg in het ziekenhuis geraken. In ons land zijn de voorbije jaren al verschillende mensen om het leven gekomen door de inname van GHB.

Recepten voor het maken van vloeibare xtc zijn makkelijk te vinden op het internet en op die manier kost het bijna niets. Heel wat GHB-brouwers zijn bovendien zélf verslaafd aan drugs.

‘GHB is een gevaarlijke drug. De grens tussen het roesgevoel en het in een coma raken is heel vaag. Een klein beetje te veel kan dan ook fatale gevolgen hebben', weet Van den Brande.

Hoewel GHB pakweg tien jaar geleden vooral werd gebruikt in afterclubs en housedancings, duikt de drug de jongste tijd ook elders op. ‘Zelfs op gewone fuiven waar jongeren van vijftien, zestien jaar rondhangen, maar ook op feestjes thuis waar enkele vrienden samenkomen en zich daar amuseren. Plaatsen dus waar er minder controle is dan in grote discotheken', gaat Goedele Van den Brande van het Mechelse parket voort. ‘GHB wordt bovendien in kleine, leuke flesjes verkocht alsof het iets doodgewoons is. Maar het is levensgevaarlijk.'

Jan Tytgat, professor toxicologie aan de KU Leuven, bevestigt: ‘We zien de frequentie en de hoeveelheden die door de politiediensten voor ontleding in ons lab worden binnengebracht, de jongste tijd enorm toenemen', zegt hij. ‘De drug wordt vaak in de achterkeuken gemaakt met het computerscherm ernaast, want de pseudo-recepten staan op het internet. Bestanddelen van GHB worden simpelweg vervangen door producten die verkrijgbaar zijn in de drogisterij of parfumerie. Ontstopper, maar ook cosmetica zoals parfum. De makers vergeten natuurlijk wel dat er in parfum nog andere stoffen zitten die een risico inhouden.'

GHB heeft strikt genomen niets te maken met xtc. Het wordt vloeibare xtc genoemd omdat – bij een milde dosis – een opgewonden gevoel overheerst. ‘Net alsof je enkele glazen alcohol hebt gedronken. De spieren worden ook losser', zegt Tytgat.

GHB zou niet onmiddellijk een verslavende werking hebben zoals bijvoorbeeld heroďne. ( )


Blog DS, 05-02-2010

Evelien Peeters
7th February 2010, 16:12
Scholen en andere maatschappelijke instellingen doen zo hun best om zowel preventief als curatief acties op poten te zetten om jongeren te behoeden voor drugs. Zulke receptjes voor het maken van goedkope drugs doet hieraan absoluut geen goed. Als we aan drugs denken dan denken we aan middelen die je genot brengen, wat verslavend werkt, maar wat vooral ook duur is en vooral in delinquente milieus wordt verhandeld. Er moet geen tekeningetje bij gemaakt worden dat de stap om tot 'drugs' over te gaan kleiner wordt als het voor een veel kleiner prijsje kan verkregen worden. Als het dan nog eens hetzelfde genot met zich meebrengt, waarom ook niet. Uiteraard staan jongeren er niet bij stil welke gevaren het met zich meebrengt. "Het werkt zelfs niet verslavend, wat zou het dan gevaarlijk zijn."

Jolien Willems
9th February 2010, 16:26
Dit is dus een duidelijk voorbeeld van de negatieve kant van het internet.
Jongeren zitten de dag van vandaag constant achter hun computer.
Niet enkel om te gamen, maar dus ook om rond te neuzen op het net.
Wanneer ze dan op een site stoten waar het recept voor 'vloeibare xtc' opstaat gaan ze dit sowieso eens willen testen. Verslaafd of niet denk ik dan... Elke jongere is wel benieuwd of deze informatie wel klopt en wat het met hun lichaam doet. Wanneer ze een positieve ervaring hebben gehad gaan ze dit sowieso doorvertellen aan hun vrienden/vriendinnen. En zo is het handeltje natuurlijk onmiddellijk gestart.
Zulke sites zouden verboden moeten worden, al lijkt het dweilen met de kraan open, toch moet men harde acties ondernemen om dit te stoppen.