PDA

Bekijk de volledige versie : Wat is scientology?


Barst
4th February 2010, 04:05
Wat is scientology?


BRUSSEL - Niet alleen Tom Cruise en John Travolta zijn overtuigd. De beweging telt vandaag al 8.000 kerken in 156 landen.

‘De enige grote religie uit de 20ste eeuw', zegt de officiële website van scientology. In België schat de beweging haar ledenaantal op 2.000. Aan de basis van het geloof liggen de ideeën van Lafayette R. Hubbard uit Québec. Zijn boek Dianetics, de leidraad voor het menselijke verstand, stuurt zijn volgelingen op ‘een reis door hun eigen vermogen'. In 1954 stichtte hij de eerste scientologykerk. De kerken vandaag ogen modern en luxueus. Zo kunnen de gelovigen zelfs inschepen op een cruiseschip om varend tussen Curaçao en Aruba diensten en seminaries te volgen.

‘Scientology kan je niet uitleggen op twee uur', zegt Agnès Bron, de nieuwe woordvoerster van scientology in Brussel. ‘Zelfstudie is voor ons heel belangrijk, want alleen wat je zelf geleerd hebt, begrijp je en kan je geloven. Daarom kennen wij ook geen dogma's zoals andere religies. De studie van Hubbard's boeken vraagt jaren. Daarna wordt het een levenswijze. De boeken bieden een leidraad voor alle aspecten van het leven.'

‘Sommigen vergelijken scientology met het boeddhisme. Want het is de geest zelf die centraal staat. God is deel van ons leven, maar we geven hem geen naam', zegt Agnès Bron. ‘Zondagvoormiddag komen de leden samen voor een viering die geleid wordt door een geestelijke. Die begeleidt ook huwelijken, begrafenissen en naamgevingen. Maar scientologisten mogen ook trouwen met niet-scientologisten.' Vooral in de Verenigde Staten kent de groepering heel wat aanhang, ook onder de Hollywoodsterren. Bekende Belgen die het geloof aanhangen, kent Agnès Bron niet. ‘Wie is er heel bekend in België? Justine Henin en Eddy Wally? Die kunnen nog lid worden, als ze geen drugs nemen.'

Regelmatig komt de beweging in conflict met de politiek en het gerecht. Het woord sekte valt dan snel. In België stuitte scientology op weerstand van Laurette Onkelinx (PS). Zij weigerde in 2005 de beweging als religie te erkennen. ‘Ik heb elk gesprek geweigerd', was toen haar reactie. ‘Ten eerste omdat een parlementaire onderzoekscommissie in ons land de scientologybeweging als een sekte heeft omschreven. Ten tweede omdat er in Brussel een gerechtelijk onderzoek tegen deze beweging loopt.'

Dat onderzoek tegen enkele voormalige scientologyleden loopt al sinds 1997. Ze worden verdacht van oplichting, afpersing en de onwettige uitoefening van geneeskunde, inbreuken op handelspraktijken en zelfs criminele organisatie.

Het federaal parket vroeg in 2007 om doorverwijzing van de scientologykerk van België en het Europese bureau van de internationale beweging naar de strafrechter. De verdediging vroeg vorig jaar extra onderzoeksdaden, waarop de zaak is uitgesteld. Ook in april vorig jaar nog kreeg de scientologykerk in Ukkel bezoek van de federale politie in een zaak van schriftvervalsing en oplichting.


Blog DS, 03-02-2010 (jpa)

Barst
4th February 2010, 17:14
Geloven en bidden in stijl


BRUSSEL - Het riante herenhuis op de Waterloolaan in hartje Brussel doet niet denken aan een kerk. De sauna al zeker niet.


Na de imposante voorgevel van de scientology-kerk, volgt een ruime en lichte inkomhal, rode loper incluis. De witte marmeren vloeren, designzetels en moderne inrichting zijn het werk van een binnenhuisarchitecte. Het lijkt erop dat de bekende scientology-aanhanger Tom Cruise zelf hier zijn intrek zal nemen. Op nog geen honderd meter van het Brusselse justitiepaleis wil scientology Europa zo duidelijk maken wie ze zijn.

Woordvoerster van scientology, Agnès Bron, ontvangt ons graag. Niets ontbreekt en daar is ze trots op. 'Ja, de architecte leverde goed werk en dat zeg ik niet omdat het een Belgische is', lacht Bron. 'Voor de opbouw en inrichting werkten we samen met Belgische aannemers, maar de financiering komt van onze leden. Want geven is krijgen en dus dragen ze allemaal graag hun steentje bij.' Is het verplicht grote donaties te doen? 'Nee de leden van scientology willen dat gewoon.' Ook Bron doet haar duit in het zakje. Voor haar nieuwe job als woordvoerster krijgt zij geen vergoeding. Ze is vrijwilligster. 'Helpen is het liefste wat scientologyleden doen. Iedereen is verantwoordelijk voor iets en dit is mijn taak. Sommigen zijn tot vijftien uur per week in de weer. Ik heb elders gewerkt, maar mijn man verdient nu toch genoeg.'

Hoe vrijgevig de leden kunnen zijn, wordt tijdens een rondleiding snel duidelijk. De trots van de nieuwe kerk is de ruime informatiehal. Een tiental flatscreens vertelt het leven van stichter Lafayette R. Hubbard, de basisbeginselen van zijn leer en de goede daden die de leden overal ter wereld verrichten. De filmpjes doen denken aan grootse Amerikaanse reclamecampagnes. Onderweg geeft Bron tekst en uitleg. Ze kent haar les even goed als de acteurs in de filmpjes. 'Onze belangrijkste boodschap in deze nieuwe kerk is dat we open en transparant willen zijn. Iedereen mag vragen stellen. Verder heeft deze kerk twee grote doelen. Ten eerste willen we onze Europese leden bedienen. Zij vragen al een hele tijd om een centrum. Dit nieuwe gebouw biedt zo een thuishaven in Brussel voor scientologyleden op doorreis. Zij kunnen hier komen praten, bidden, vieringen volgen en documentatie raadplegen. Bovendien bedient deze nieuwe kerk ook toekomstige leden. Geïnteresseerden hebben nu een plaats in Brussel waar ze terechtkunnen voor informatie over ons geloof.'

De infrastructuur is op alles voorzien. Na de informatieruimte volgen een kleine cafetaria, twee conferentiezalen en twee kleine bioscopen. Daar kun je de scientologyfilms bekijken die verkocht worden in de aanpalende dvd-shop. Een indrukwekkende trappenhal brengt bezoekers naar de tweede verdieping. In een grote ruimte staan daar alle boeken van scientology, met de prijs netjes vermeld, opgesteld. Wie niet meteen iets wil kopen, kan via de pas aangelegde binnentuin naar de bib met eigen cafetaria en leesruimte, maar die is alleen voor leden.

'In de zomer zullen er overal bloemen staan', zegt Bron. Verpozen in de ruime binnentuin van een herenhuis in Brussel? Dat kan alleen bij scientology. Laatste stopplaats is de ceremonieruimte, ook met een eigen cafetaria. Daar komen de leden op zondag samen voor de viering. Het gebouw heeft ook een geestelijke counselingruimte en een academie. 'De sauna en het reinigingscentrum zijn nog niet in gebruik, maar dat komt nog', zegt Bron.

Foto's op www.standaard.be


DS, 04-02-2010 (Jolien Pauwels)

jan voorspoels
4th February 2010, 19:11
Vranckx - Scientology is geen sekte (1/3) (http://www.youtube.com/watch?v=9q6Bh8Vsa3E)

Vranckx - Scientology is geen sekte (2/3) (http://www.youtube.com/watch?v=x2442sPaLVA&feature=related)

Vranckx - Scientology is geen sekte (3/3) (http://www.youtube.com/watch?v=L0-i02qcs-Q&feature=related)

Bron: Canvas, BBC