PDA

Bekijk de volledige versie : ‘Klimaatwet VS is dood'


Barst
22nd January 2010, 16:48
‘Klimaatwet VS is dood'


BRUSSEL - Obama's ambitieuze klimaatwetgeving dreigt definitief in de koelkast te gaan na het verlies van de Democratische senaatszetel in Massachusetts.


Er wordt volop gespeculeerd over de gevolgen die het Democratische verlies in de staat Massachusetts zal hebben voor de rest van de eerste ambtstermijn van Barack Obama. Analisten gaan ervan uit de president zich de komende jaren erg zal terugplooien op het binnenlands beleid en de strijd tegen de economische crisis. Vooral internationaal gevoelige onderwerpen zouden minder prioriteit krijgen, en dan wordt in de eerste plaats gewezen naar de strijd tegen de klimaatverandering.

De regering-Obama heeft een naar Amerikaanse normen ambitieuze klimaatwet in de steigers staan. Voor het eerst wil een regering in de VS de uitstoot van broeikasgassen verplicht verminderen. Het enige probleem is dat de wetgeving daarover geblokkeerd zit in de Senaat. Ook verscheidene Democratische senatorenvrezen dat een verplichte vermindering van de CO2-uitstoot banen zal kosten.

Om de klimaatwet goedgekeurd te krijgen, moeten zestig senatoren vóór stemmen. En precies die zestigste Democratische zetel is in Massachusetts verloren gegaan. Byron Dorgan, de Democratische senator van Noord-Dakota, zei het deze week met zoveel woorden: ‘De klimaatwet is dood voor deze regeringstermijn.' Hij voorspelde meteen dat de Senaat zich zou gaan bezighouden met een soort van afgeslankte energiewet waarin kernenergie en olieboringen opnieuw gestimuleerd worden, maar waarin ook efficiëntiestandaarden voor gebouwen opgenomen worden en maatregelen om over te schakelen naar hernieuwbare energiebronnen.

De Democratische senator John Kerry, een grote voorstander van een streng klimaatbeleid, laat de moed niet zakken. Hij werkt aan een compromiswet waarin groene maatregelen gekoppeld worden aan een uitbreiding van vergunningen voor olie- en gasboringen.

Kerry wijst erop dat zo'n klimaatwet ook banen kan opleveren. ‘Als je dat argument uitspeelt, kan je de wet alsnog goedgekeurd krijgen', zegt hij. Het wordt daarom uitkijken naar 27 januari, wanneer president Obama zijn jaarlijkse State of the Union zal houden voor het Congres. Iedereen gaat ervan uit dat hij daarbij de nadruk zal leggen op het creëren van nieuwe jobs, en het is goed mogelijk dat hij zijn klimaatbeleid daarvoor zal gebruiken.

Overigens staat niet alleen in de Verenigde Staten het klimaatbeleid op een laag pitje. Deze week werd duidelijk dat zelfs het beperkte akkoord dat vorige maand in Kopenhagen werd bereikt, nog lang niet aan uitvoering toe is. In dat akkoord stond onder andere dat landen tegen het eind van deze maand hun vrijwillige reductiedoelstellingen moeten doorgeven aan de VN. Slechts 20 landen hebben dat tot nog toe gedaan, liet VN-klimaatchef Yvo de Boer weten. China, India, Brazilië en Zuid-Afrika — de vier landen die samen met VS het Kopenhagen-akkoord uitwerkten — komen volgende week wel samen om te zien of ze een gezamenlijk standpunt kunnen blijven innemen bij de klimaatonderhandelingen die ook dit jaar doorgaan. De milieugesprekken krijgen een hoogtepunt eind november, als in Mexico een nieuwe VN-klimaattop plaatsheeft.


DS, 22-01-2010 (Dominique Minten)