PDA

Bekijk de volledige versie : "Vlaamse pater Ferdinand Verbiest uitvinder auto"


Barst
12th January 2010, 20:55
"Vlaamse pater Ferdinand Verbiest uitvinder auto"


De jezuïetenorde beschouwt zichzelf als wegbereider van de moderne mobiliteit. Volgens een nieuwsbrief van het ordebestuur in Rome was de Vlaamse pater Ferdinand Verbiest (1623-1688) de uitvinder van het eerste motorvoertuig, meldt Katholiek Nederland, de internetsite van de Nederlandse bisschoppen, vandaag.


Ferdinand Verbiest zou aan het Chinese keizerlijk hof, waar hij als missionaris verbleef en Nan Huairen werd genoemd, het eerste machinaal aangedreven voertuig hebben geconstrueerd. De als speelgoed bedoelde automobiel zou zijn aangedreven door middel van een met kolen gestookte aeolipile (een soort stoommachine).


Testrit

Volgens de jezuïeten maakte het ongeveer zestig centimeter lange voertuig in 1679 zijn eerste testrit in de tuin van het keizerlijk paleis in Peking. Verbiests uitvinding kon daarbij rekenen op grote bewondering van Qing-keizer Kangxi en de andere toeschouwers.

Verbiest werd aan het Chinese keizerlijk hof hogelijk gewaardeerd. Hij bouwde een instrumentarium voor het oude observatorium in Peking en was medeverantwoordelijk voor de wijziging van de Chinese kalender op basis van zijn astronomische waarnemingen. Ook vervaardigde hij een nauwkeurige wereldkaart. Om zijn verdiensten in het Chinese keizerrijk werd hij benoemd tot mandarijn (hoge ambtenaar). Hij mocht in heel het keizerrijk het christendom prediken.


Blog HLN, 12/01/10 (belga/sps)