PDA

Bekijk de volledige versie : Turkije wil Sinterklaas terug


Barst
30th December 2009, 01:37
Turkije wil Sinterklaas terug


De Turkse regering wil de stoffelijke resten van Sint-Nicolaas terug. Die was in de vierde eeuw bisschop van Myra, waarvan de restanten in of bij het plaatsje Demre in het zuidwesten van Turkije liggen. De Turkse minister van Cultuur Ertugrul Günay wil de stoffelijke resten nu terug in het graf van de man, in de Sint-Nicolaaskerk in Demre.


Er worden in de streek opgravingen gedaan om de zes meter onder de oppervlakte verscholen ruïnes van Myra bloot te leggen. Aan het hoofd van die opgravingen staat professor Nevzat Cevik, die zegt dat de resten van Sint-Nicolaas in 1087 door Italianen zijn gestolen en later herbegraven in de Basilica di San Nicola in het Zuid-Italiaanse Bari.

De populaire heilige heeft nooit gezegd dat hij in Italië begraven wilde worden. "Hij leefde en stierf hier, en zou daarom hier moeten rusten", meent Cevik.


Blog HLN, 30/12/09 (anp/sam)

Jiri.Claes
3rd January 2010, 15:27
Je zou toch denken dat de doden in vrede mogen rusten? Sint-Nicolaas wordt dit blijkbaar echt niet gegund. Heiligenrelikwieën zijn altijd al wel erg populair geweest om te bezitten maar waarom nog maar eens stoffelijke overschotten uitgraven en overbrengen? Wat heeft het nu voor zin om dit nog te doen? De heilige man zal er inderdaad niet om gevraagd hebben om in Italië te worden begraven, maar hij zal nu toch ook niet vragen om hem terug te komen halen om hem in zijn geboorteland te begraven. Natuurlijk is Sint-Nicolaas ook een Turkse trots en het is dus enigzins wel logisch dat ze hem terug willen in eigen land maar is dit de moeite echt wel waard of denken ze misschien zo een nieuwe toeristische trekpleister te creëren?