PDA

Bekijk de volledige versie : Martens enthousiast over Turkije


Barst
14th October 2005, 23:53
EVP-voorzitter Martens enthousiast over onderhandelingen met Turkije


De voorzitter van de Europese Volkspartij (EVP) Wilfried Martens is het er volledig mee eens dat de uitbreidingsonderhandelingen met Turkije van start gaan. In het blad European Voice sprak hij van een "unieke opportuniteit, vergelijkbaar met de naoorlogse pacificatie tussen Frankrijk en Duitsland en de hereniging van Europa na de val van de Berlijnse Muur".


Dialoog tussen christenen en moslims

Volgens de ex-premier luiden deze onderhandelingen het begin van een dialoog tussen christenen en moslims in en zou dit zou wel eens een belangrijk signaal voor de hele wereld kunnen zijn.

De EVP-voorzitter ontkent niet dat zijn partij grondig over het Turks lidmaatschap verdeeld is. Volgens Martens is een zeer grote meerderheid echter voorstander van de huidige "open-ended" onderhandelingen.


Volwaardig lid?

Met deze wat dubbelzinnige formule wil de Europese Unie duidelijk maken dat het resultaat van de onderhandelingen niet bij voorbaat vast staat. Het staat bijgevolg niet vast dat Turkije uiteindelijk lid van de Unie wordt.

Binnen de christendemocratische EVP bepleiten nogal wat politici een "geprivilegieerd partnerschap". "Ik ben ervan overtuigd dat Turkije in een overgangsperiode dat partnerschap zal moeten aanvaarden", aldus Martens.

Onmiddellijk nadien schreef de ex-premier dat Turkije na de onderhandelingen die 10 tot 15 jaar zullen duren, volwaardig lid van de Unie kan worden.


Erdogan

Opmerkelijk is ook de bijzonder positieve manier waarop Martens liet zich ook positief uit over de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan en zijn partij, de AKP. "Met Erdogan hebben we een eerlijk leider die zich volop voor de integratie engageert".

Wat de AKP betreft, stelde de EVP-voorman dat ze dezelfde waarden verdedigt als de EVP. Verder herinnert de vroegere Belgische premier eraan dat de AKP tot dezelfde politieke familie als de EVP behoort.


Hypocrysie is voorbij

"Kortom, het debat over het Turks lidmaatschap vindt nu tussen vrienden plaats en decennia van hypocrisie zijn nu voorbij", vatte Martens samen.

Het feit dat de Oostenrijkse kanselier Wolfgang Schüssel, die eveneens tot de EVP behoort, zich tot het allerlaatste ogenblik tegen de onderhandelingen met Turkije verzette, signaleerde Martens niet.

In zijn bijdrage in de European Voice zette hij zich van de Franse ex-president Valéry Giscard d'Estaing af. Giscard is een felle tegenstander van het Turks lidmaatschap en is ervan overtuigd dat dit het einde van de politieke Unie zou betekenen. "Ik zie niet waar het probleem zit vermits uitbreiding aan verdieping moet worden gekoppeld", aldus Martens.

Tot slot stelde de ex-premier dat de geo-politieke voordelen van een nauwe relatie met Turkije evident zijn. Daarnaast is er ook een demografisch argument. "Europa is oud en heeft behoefte aan jong bloed", aldus Wilfried Martens.


Weblog HLN, 14/10/05 20u07

kristofdebruyn
18th October 2005, 11:00
Ik denk net als Martens dat Erdogan een positief punt kan zijn in de onderhandelingen voor het lidmaatschap van Turkije, het zit namelijk zo dat Erdogan het heel belangrijk vindt dat Turkije zich gaat vernieuwen, en die vernieuwing is nodig om lid te kunnen worden, dankzij hem kan er mischien wat meer democratie en Westerse ideeën naar Turkije toestromen zodat tegen dat Turkije uiteindelijk toetreed er al vele vernieuwingen zijn toegepast.Langs de andere kant denk ik dat de onderhandelingen over Turkije toch nooit als vrienden zal kunnen verlopen omdat er altijd voor- en tegenstanders zullen zijn. Zo heeft Oostenrijkse kanselier tot de laatse moment zich verzet tegen de onderhandelingen, dit zou wel eens met de verkiezingen te maken kunnen hebben al ontkent hij dit zelf wel.De partij van shüssel zal waarschijnlijk verlies gaan leiden. Ik denk ook wel dat het een positief klimaat zal gaan kreeëren tussen de christenen en de moslims, omdat Turkije geografisch daar ook perfect voor gelegen is.