Inloggen

Bekijk de volledige versie : Intelligent en intelligenter


Barst
28th December 2009, 17:27
Intelligent en intelligenter


1 miljard euro gaven we het afgelopen jaar via de RVA aan bedrijven die werknemers in dienst hielden die ze normaal hadden moeten afdanken wegens de crisis. Het is een van de redenen waarom de werkloosheid hier minder gestegen is dan in de buurlanden.


In principe is dit een intelligente aanpak. Hij kost geld, maar mensen gewoon op straat zetten, kost nog meer. Nu wordt het economisch weefsel niet beschadigd, gaat de knowhow van het bedrijf niet verloren en is de onderneming in staat om snel in de pikken op een herleving van de markt. Hansen Transmissions, dat vandaag in deze krant belicht wordt, is een voorbeeld van een bedrijf dat daar slim mee omgaat.

We hebben het systeem ook uitgebreid naar de bedienden, maar zijn er door kortzichtige zetten van enkele sociale partners weer in geslaagd dat te doen zonder er de verschillende statuten voor arbeiders en bedienden, die al vijftig jaar achterhaald zijn, gelijktijdig af te schaffen. Dom. Maar los daarvan is onze ‘tijdelijke werkloosheid' een intelligent systeem.

Onze buurlanden Nederland en Duitsland hadden dit door; ze hebben het in stilte overgenomen en... intelligenter gemaakt. Ze kennen het maar toe als de bedrijven de vrijgekomen tijd van hun personeel invullen met vorming. Zij laten hun werknemers niet gewoon thuiszitten, maar investeren in hun vorming zodat hun werknemers en zijzelf er sterker uit komen.

Dat kwam even ter sprake bij onze sociale partners, maar ze volgden niet omdat ze een of ander ‘misbruik' vreesden. De deelstaat Vlaanderen probeert dit op te vangen door in zijn Werkgelegenheids- en Investeringsplan (WIP) de nadruk te leggen op vorming. Maar dat is berouw na de zonde.

De ‘tijdelijke werkloosheid' is dus een goed en intelligent systeem, maar het kon intelligenter.

Dat geldt ook voor de koopjesperiode die zaterdag van start gaat. Vanaf 2 januari zijn niet alleen kledingstukken en elektronica die in de rekken zijn blijven liggen, goedkoper, maar ook werknemers.

Er gelden zelfs grove prijsverlagingen: je kan mensen in dienst nemen met 70 tot 80 procent prijsreductie.

Het gaat om werknemers die ofwel in het noorden (ouderen), ofwel in het zuiden (jongeren) niet uit de rekken raken. Dat is in zekere mate ook een intelligente maatregel, omdat op die manier gepoogd wordt te verhinderen dat ze langdurig werkloos worden, waarna ze nóg veel moeilijker aan werk raken.

Maar ook die beleidsbeslissing kon intelligenter: door niet één maatregel te nemen die voor heel het land gelijk is terwijl de arbeidsmarkten van noord en zuid in sterke mate verschillen.

Mogelijk breekt die intelligentie ooit eens door op federaal niveau. Intussen kunnen we alleen maar hopen dat deze halfintelligente maatregel toch een beetje werkt. Want het werkgelegenheidsaspect van de crisis zal in 2010 nog zwaarder wegen dan in 2009.


DS, 28-12-2009 (Guy Tegenbos)