PDA

Bekijk de volledige versie : België ratificeert Conventie inzake Clustermunitie


Barst
23rd December 2009, 17:12
België ratificeert Conventie inzake Clustermunitie


BRUSSEL - België heeft dinsdagnacht de Conventie inzake Clustermunitie geratificeerd. Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) bevestigde bovendien dat België een actieve rol zal spelen in de opvolging ervan. Hij wil er daarbij vooral voor zorgen dat zoveel mogelijk landen het verdrag snel bekrachtigen.


De Conventie inzake Clustermunitie kwam in december vorig jaar tot stand in Oslo, en werd door 94 landen ondertekend. Van die landen hebben er intussen 26, waaronder België, het verdrag bekrachtigd. Het VN-verdrag wordt pas bindend wanneer dertig landen het ratificeren.

Net als antipersoonsmijnen maken ook stukken clustermunitie vaak nog lange tijd slachtoffers in voormalige conflictgebieden. Dat vormt een ernstige hinderpaal voor het sociaal en economisch leven. Vanackere toont zich dan ook verheugd met de Conventie.

'Militaire conflicten zijn niet alleen kwesties van staten of regimes', benadrukt hij. 'Wij moeten ook de verantwoordelijkheid nemen om te denken aan de burgerbevolking in conflictgebieden. Die dient maximaal beschermd te worden.'

Tot slot herhaalt hij ook het belang van andere acties, zoals de strijd tegen landmijnen, illegale handel in kleine wapens en het inzetten van kindsoldaten.


Blog DS, 23-12-2009