PDA

Bekijk de volledige versie : De limieten van het Belgische internet


Barst
23rd December 2009, 13:55
De limieten van het Belgische internet


Die zeldzame keer dat ik eens rustig in de zetel zit op een menselijk uur, blijkt er meestal weer niks op tv te zijn. Wat zou het fijn zijn als ik op dat moment gewoon een film kon kiezen uit een eindeloze virtuele bibliotheek op het internet, en meteen op 'start' drukken. Dat comfort mag mij dan best wat kosten. Maar helaas: in België hebben we dat niet. Terwijl er best wel aanbieders zijn die ons zo'n dienst willen verkopen.


Microsoft, bijvoorbeeld. Wie thuis een X-box 360 spelconsole heeft die is aangesloten op zijn televisie en op zijn breedbandverbinding, zou daarlangs video kunnen bekijken die door Microsoft wordt aangeboden. Maar Belgacom en Telenet, de twee bedrijven die de Belgische internetmarkt domineren, willen dat niet. Zij dulden geen concurrenten op 'hun' netwerk. Om dat te beletten, verbinden ze strikte downloadlimieten aan bijna al hun internetabonnementen. Wie video van HD-kwaliteit wil bekijken via het internet, zit al na enkele uren aan die limiet.

Minister Van Quickenborne wil de situatie laten bekijken door de Raad voor de Mededinging. Afwachten wat daarvan komt. Ondertussen geraakte gisteren bekend dat Apple in de VS hele televisiekanalen gaat aanbieden via het internet. Een dienstverlening die ondenkbaar is met een downloadlimiet.

Niet dat zulke limieten geen enkel bestaansrecht hebben of hadden. Ze zijn een simpele methode om te beletten dat je buren alle bandbreedte opsouperen met het illegaal downloaden van films en muziek. Maar vandaag hebben ze hun tijd gehad.

In de VS is video via het internet ondertussen stevig ingeburgerd als alternatief voor televisie-uitzendingen en videoverhuur. Helaas: het Amerikaanse aanbod -onder meer gratis programma's van Hulu of betalende films van Netflix- kan vanuit ons land niet worden bekeken. (Toch niet zonder kunstgrepen om de indruk te wekken dat je computer zich in Amerika bevindt.)

En dus hebben we hier alleen maar de keuze uit het zeer beperkte en vaak vrij dure aanbod video's dat Telenet en Belgacom zelf aanbieden in het kader van hun digitale tv-abonnementen.

De controle van de duopolisten, Belgacom en Telenet, gaat trouwens verder dan dat. Weet u bijvoorbeeld waarom u een decoder van Telenet moet kopen of huren om digitale tv te mogen kijken? Technisch is dat nergens voor nodig. Want nieuwe tv's hebben een ingebouwde DVB-C decoder, die digitale tv rechtstreeks van de kabel kan afspelen. Maar Telenet maakt dat onmogelijk door het signaal te encrypteren.

Telenet en Belgacom zitten immers in een race om hun decoders in elke huiskamer te krijgen. En daarbij malen ze niet te veel over eerlijke communicatie met klanten. Zo worden de nadelen van een digitaal tv-abonnement (want ja, die zijn er ook!) systematisch verzwegen of weggemoffeld. Bijvoorbeeld dat je nog maar op één televisie tegelijk kunt kijken, dat je oude video- of dvd-recorder niet meer bruikbaar is, of dat je met twee of meer afstandsbedieningen tegelijk moet afrekenen. Nee, die nadelen mag de Belg pas ontdekken als de decoder van Telenet of Belgacom er al staat. Want vanaf dat moment hangt u, letterlijk, aan hen vast.

En als straks iedereen een decoder van één van die twee leveranciers heeft staan, is de kans op echte concurrentie voor vele jaren -en misschien wel voor altijd- verkeken. Dan komt er geen Belgische Hulu of Netflix. Jammer.


DS, 23-12-2009 (Dominique Deckmyn)