PDA

Bekijk de volledige versie : Uithuisplaatsing voor Laura Dekker gevraagd


Barst
22nd December 2009, 16:15
Uithuisplaatsing voor Laura Dekker gevraagd


Rotterdam, 22 dec. Bij de rechtbank in Utrecht dient vandaag een spoedzitting over de 14-jarige zeilster Laura Dekker. Dat heeft een woordvoerder van de rechtbank bevestigd. De zitting vindt om 15.00 uur achter gesloten deuren plaats. Bureau Jeugdzorg Utrecht zal vragen om een machtiging uithuisplaatsing van Laura. De rechtbank zal naar verwachting rond 18.00 uur uitspraak doen.


Laura is vanochtend om half zeven gearriveerd in Nederland vanuit Curaçao. Zij werd op Schiphol van het toestel gehaald door medewerkers van politie Utrecht en Bureau Jeugdzorg Utrecht. Ze is gehoord in een apart kamertje van de Koninklijke Marechaussee, aldus een woordvoerder van de Utrechtse politie, die de zaak onderzoekt. „We willen veel weten, maar het was geen zwaar verhoor. Het is een kind van veertien jaar en ze had een lange reis achter de rug.”


Hulp

De politie wil onder meer weten of de scholiere hulp heeft gekregen bij haar reis naar de Antillen. „Dat willen we helder krijgen.” De woordvoerder vindt het „niet kies” om daar nu uitspraken over te doen. „Belangrijk is dat ze goede zorg krijgt.”

Laura woont bij haar vader, maar staat sinds eind oktober onder toezicht van jeugdzorg. Die instelling had ook aangifte van vermissing gedaan nadat zij donderdag was verdwenen. Zondag werd ze herkend op Sint Maarten.

De havo-scholiere haalde het afgelopen najaar de publiciteit met haar voornemen als jongste zeiler ooit in twee jaar rond de wereld te zeilen. Haar vader stond achter het plan, maar de Raad voor de Kinderbescherming vond het onverantwoord en schakelde de kinderrechter in.


„Murw”

Die stelde dat Laura zich in ieder geval beter zou moeten voorbereiden. Zo zou ze „meer ervaring moeten opdoen met solo-zeilen”. Onduidelijkheid over de voorwaarden van jeugdzorg heeft ertoe geleid dat Laura „murw is geslagen”, volgens haar grootouders Dick en Riet Dekker in een ingezonden brief aan de Volkskrant. Zij hebben haar, sinds de bemoeienis van Jeugdzorg, „zien veranderen van een ondernemende en positieve tiener in een meisje dat een schild om zich heen heeft gebouwd en totaal geen vertrouwen meer heeft in volwassenen”. Volgens het echtpaar Dekker gaat hun kleindochter aan Bureau Jeugdzorg „ten onder.”

Bureau Jeugdzorg Utrecht, dat vanochtend niet bereikbaar was voor mondeling commentaar, vraagt in een persbericht om „rust” voor Laura en haar ouders. „Voor elk kind is een ondertoezichtstelling een ingrijpende gebeurtenis, zo ook voor Laura. Daarnaast heeft zij te maken gekregen met extreme publieke aandacht. Dit maakt het voor een veertienjarige, die zich toch al in een uitzonderlijke situatie bevindt, extra moeilijk.”

In de verklaring benadrukt Bureau Jeugdzorg Utrecht (BJU) dat het, met een ondertoezichtstelling, geen gezagsdrager is. Dat blijven de ouders. Het BJU heeft dan ook „beperkte juridische bevoegdheden en heeft met ondertoezichtstelling geen middelen om „acties als deze van Laura tegen te houden”.


Inbreuk ouderlijk gezag

Wel kan het, wanneer daar aanleiding toe is, een inbreuk maken op dit ouderlijk gezag, stelt BJU. Het kan een „machtiging uithuisplaatsing aanvragen.” Dat zal vandaag dus gebeuren. Tijdens de zitting van vanmiddag zal de Raad voor de Kinderbescherming louter een adviserende rol spelen.


NRC, 22-12-2009

Stef.Berghmans
24th December 2009, 10:50
Zeilster Laura Dekker mag toch bij vader blijven

De Nederlandse zeilster Laura Dekker mag dan toch bij haar vader blijven. Vorige week verdween Laura enkele dagen en dook weer op op het Caribische eiland Sint Maarten.

Het was Bureau Jeugdzorg dat er bij de rechter op aandrong de 14-jarige Laura te laten plaatsen, maar de rechter ging niet in op die vraag. Jeugdzorg haalde uit naar de vader omdat die zijn verantwoordelijkheid te weinig zou opnemen.

Dinsdag begon een spoedzitting over de zaak-Laura Dekker. Ook het meisje zelf werd gehoord, samen met haar vader en Bureau Jeugdzorg.

Laura Dekker werd wereldbekend omdat ze als jongste zeilster ooit aan een wereldreis wilde beginnen. Vorige week liep Laura weg en verstopte zich op Sint Maarten. Ze geraakte daar via een luchthaven in Parijs met haar Nieuw-Zeelandse paspoort.

Bron: GVA 23/12/2009