PDA

Bekijk de volledige versie : Dreigend conflict VS en China op klimaattop


Barst
16th December 2009, 03:09
Dreigend conflict VS en China op klimaattop


Kopenhagen, 15 dec. De Verenigde Staten en China zijn bij de onderhandelingen in Kopenhagen over een nieuw, internationaal klimaatverdrag lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. Een impasse tussen de twee grootste vervuilers ter wereld dreigt.


Washington liet gisteren weten, bij monde van zijn speciale afgevaardigde Todd Stern, dat het onder geen beding toestaat dat Amerikaans geld naar China vloeit om dat land te helpen bij zijn klimaatbeleid. Volgens de VS heeft China inmiddels voldoende geld om zelf zijn klimaatbeleid te financieren.

He Yafei, De Chinese onderminister van Buitenlandse Zaken, reageerde daarop fel, in ongebruikelijk ondiplomatieke bewoordingen. Yafei stelde dat Stern ofwel een „gebrek aan gezond verstand heeft” ofwel „uitzonderlijk onverantwoordelijk is”. Later op de dag maakte Peking overigens bekend dat het geen hulp van rijke landen hoeft en dat dat geld beter naar de arme landen kan gaan.

China en de VS verschillen fundamenteel over de wijze waarop klimaatverandering moet worden tegengegaan. De VS vinden dat China, ook al is het officieel een ontwikkelingsland, concrete doelen moet stellen voor de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen – en zich daaraan vastlegt. Maar China wil geen verdrag dat zijn economische groei in gevaar kan brengen. Peking stelt bovendien de VS hoofdverantwoordelijk voor klimaatverandering omdat dat land al decennialang vervuilt.

Eerder gisteren was al andere irritatie ontstaan tussen de VS en China. Peking maakte gisteren voor het eerst publiekelijk zijn doelstelling bekend voor de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Maar het liet daarbij meteen weten dat het geen onafhankelijke, internationale waarnemers in zijn land duldt om het realiseren van die doelen te verifiëren. De VS eisen dat.

De onderhandelingen in Kopenhagen verlopen uiterst stroef. Gisteren, nog voor de Chinees-Amerikaanse spanningen, liep de G77, de groep van armste landen in de wereld, weg bij de vergaderingen en legden daarmee de onderhandelingen uren stil. De arme landen willen dat de rijke landen meer doen. Later op de dag keerde de G77 overigens terug aan de onderhandelingstafel.

Secretaris-generaal Ban Ki- moon van de Verenigde Naties heeft vanochtend de 190 deelnemende landen aan de klimaatconferentie gewaarschuwd niet te vervallen in „het zoeken naar een zondebok”. Hij arriveerde vanochtend in Kopenhagen.


NRC, 16-12-2009