PDA

Bekijk de volledige versie : Wickmayer krijgt groen licht van ITF, Malisse nog niet


Willem Van den Eynde
16th December 2009, 01:14
Eerst en vooral, dit onderwerp begint meer en meer thuis te horen onder "politiek" aangezien elke nieuwe uitspraak omtrent dit, steeds meer gaat om (politieke)macht dan om sport.

De Internationale Tennisfederatie (ITF) heeft Yanina Wickmayer de toestemming gegeven om opnieuw te tennissen. Over de situatie van Xavier Malisse heeft het ITF zich nog niet uitgesproken. Beide tennissers waren nog steeds geschorst omdat het ITF moest wachten op de officiële verklaring van het Vlaamse Doping Tribunaal. "Ik heb een officieel telefoontje gekregen van ITF-baas Stuart Miller. Nu dit officieel is, zijn wij hard bezig met het schema voor januari samen te stellen", verklaarde Olivier van Lindonk, vicevoorzitter van het managementbureau van de 20-jarige Vlaams-Brabantse.


Minister van Sport Philippe Muyters (N-VA).Wickmayer wou haar seizoen beginnen in het Nieuw-Zeelandse Auckland (4-10 januari/220.000 dollar), om daarna eventueel ook het toernooi van Sydney (10-16 januari/600.000 dollar) te spelen in voorbereiding op het Australian Open (18-31 januari). De inschrijvingen zijn al afgesloten, maar Wickmayer hoopt nog wildcards te krijgen voor de toernooien in Australië. De organisatoren van Auckland maakten gisteren al bekend dat ze daar alvast welkom is.

Muyters in beroep
Intussen heeft Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) laten weten dat hij in beroep gaat tegen de uitspraak van een Brusselse rechtbank, die de schorsing van tennissers Yanina Wickmayer en Xavier Malisse gisteren opschortte. Volgens Muyters zet de rechtbank de Vlaamse dopingwetgeving op de helling door haar uitspraak.

"De rechter viseert een aantal algemene principes van het Vlaamse antidopingbeleid. Als we dit aanvaarden, zouden we het geloof in de huidige Vlaamse wetgeving, afgestemd op de internationale verdragen, opgeven", verklaarde Muyters, die er fijntjes aan toevoegt dat het beroep niet gericht is tegen Wickmayer en Malisse. "Het is niet onze bedoeling de opschorting van de straf weer om te keren."

Van lijst verwijderd
Minister Muyters meldde ook dat het vonnis inmiddels overgemaakt werd aan alle betrokken Vlaamse, nationale en internationale actoren, die eerder ook op de hoogte werden gebracht van de schorsing uitgesproken door het Vlaams Doping Tribunaal. Tegelijkertijd werd de naam van beide spelers verwijderd van de lijst 'geschorste spelers' zoals die door de Vlaamse gemeenschap wordt bijgehouden.

In het belang van de procedure zal de minister geen verdere verklaringen afleggen over de inhoud of de motivatie van de beschikking van de rechter. (belga/sps/dea)


15/12/09 20u53 HLN.be


Eigen mening:
Om te beginnen een dikke proficiat aan Johnny Maeschalck en zijn kompanen. Eindelijk iemand die de gaten ziet in het systeem. Ze hebben hun gelijk gehaald bij de rechter die stelde eigenlijk in één zin dat artikel zes van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens is geschonden als een atleet in beroep moet gaan bij een louter privaatrechterlijke instantie als het Internationaal Sporttribunaal. Dat moet dan ook nog eens in een andere taal, wat al zeer moeilijk is, om het nog ingewikkelder Vlaams antidopingsysteem uit te leggen.

Eigenlijk heeft dit een zeer oermens-achtig staartje gekregen. Wie is de sterkste, wie mag de baas spelen en wie heeft uiteindelijk de macht (van gezag is al geen sprake meer).

Het begon bij een misverstand, nonchalante Vlaamse medewerkers (die zoals gewoonlijk niets uitleggen maar je ter plekke uitlachen) en het ontaarde in een ware strijd. Een strijd die begon tussen de Vlaamse Gemeenschap (onder het gezag van Bert Anciaux) en 2 sporters die niet werden gesteund door andere sporters (Vlaamse mentaliteit: red jezelf). Vorige week was het een strijd om wie nu uiteindelijk het laatste woord had: de Vlaamse Gemeenschap of het WADA. Nu is het een persoonlijke zaak geworden van een minister die even geleden zei, ik citeer: 'Ik zal ook bekijken of we de sporters financieel kunnen steunen bij die beroepsprocedure voor het TAS. Want dat kost heel veel geld. Xavier Malisse zei al dat hij het beroep niet zou kunnen betalen.' (DeStandaard 8/11/09) Nu laat hij ook zijn ander gezicht zien en gaat hij in beroep, het is geen persoonlijke kwestie volgens hem maar het is van groot belang. "Het vonnis viseert algemene principes van het Vlaamse antidopingsysteem en zal dus dit systeem onderuit halen" is wat hij als argument gebruikt.
Alles dus op een rijtje wat de minister van sport heeft gedaan:
1) Hij steunde beide sporters en zou er alles aan doen om hen te helpen, desnoods het antidoping systeem herzien.
2) Hij haalt zwaar uit naar zijn voorganger: Bert Anciaux. Muyters vindt dat het systeem niet correct werkte en dat Anciaux de sporters in kwestie moest contacteren. Zo zou hij de situtie uit kunnen leggen om misverstanden te voorkomen.
3) De Vlaamse Gemeenschap heeft de aandacht van het WADA (Olivier Niggli trekt ten strijde, zonder enige kennis van zaken. Hij is van het WADA en heeft enkele jaren gestudeerd voor sport-recht) getrokken en wordt "overbluft". Het WADA wil 4 jaar schorsing ipv de Vlaamse maximum straf van 2 jaar. Muyters voeld de hete adem in zijn nek en gaat praten, hij gaat pleiten voor een mildere straf.
4) Muyters overtuigt het WADA (al heeft het WADA nu laten merken dat zij het meeste macht hebben, dat volstaat vaak bij het WADA).
5) Muyters is stil...
6) Muyters draait zonder enige waarschuwing van windrichting. Hij laat de steun voor de sporters vallen en trekt zelf ten strijde. Hij gaat in beroep tegen de opschorting van de schorsing.
7) Muyters is vastberaden met harde hand dit dossier naar zijn wil te duwen.


Uiteindelijk blijft Mallisse tijdelijk geschorst (wat begrijpbaar is, hij kende het systeem wel dus heeft eigenlijk geen excuses) en Wickmayer mag zelfs van het ITF terug spelen. Minister Muyters verliest ook de twijfelaars onder zijn kiezers. Veel reacties over hem zijn pro-Muyters of contra. In de sportwereld wint hij mogelijk wat stemmen in het wielermilieu (zij voelen zich minder geviseerd) maar hij verliest zowat al zijn stemmen in de tenniswereld.
Ook onder de politici verliest hij het begrip van enkele collega's. Onder andere Ulla Werbrouck (Lijst Dedecker) vindt dat Minister Muyters een slechte verliezer is (HLN.be).

Besluit:
Bert Anciaux kende er al niets van maar deed enkel financiële blunders (en topsport oprichten). Muyters blijkt dezelfde financieel zwakke kant te hebben maar heeft ook meerdere gezichten.
Ik schaam mezelf omdat ik in Vlaanderen woon...

liesel.vertommen
20th December 2009, 12:18
Ik vind dit echt belachelijk! Eerst worden de beide spelers geschorsd en een paar maanden later mag Wickmayer terug beginnen te spelen. Sorry hoor, maar ik denk dat niemand nu nog dat dopingtribunaal gaat geloven.
Om eerlijk te zijn vind ik dit niet kunnen. Als het tribunaal zegt dat je voor 1 jaar geschorsd bent, dan vind ik niet dat daar nog op teruggekomen moet worden. Dankzij een paar dure advocaten mag ze opeens wel weer sporten. Niemand gaat nu nog dat dopingtribunaal au serieux nemen! Proficiat!

Stef.Berghmans
21st December 2009, 12:16
Liesel, heb je de uitleg al eens gelezen waarom de tennissers geschorst waren? Lees ook nog eens na waarom de schorsing opgeschort is (dit is slechts in afwachting van een definitieve uitspraak) en ik denk dat je het plaatje wel zal snappen.