Inloggen

Bekijk de volledige versie : Parket onderzoekt watervervuiling Zenne


marijn.van.de.waeter
15th December 2009, 00:41
BRUSSEL - Het Brusselse parket heeft de federale gerechtelijke politie in Brussel belast met een vooronderzoek naar het stilleggen van de activiteiten van het waterzuiveringsstation Brussel-Noord in Haren. Dat meldt het parket in Brussel maandag.


Het vooronderzoek verloopt in samenwerking met het Brussels Instituut voor Milieubeheer (B.I.M.). Het parket van Brussel zou een strafinformatie laten opstarten hebben. Volgens de mededeling van het parket vonden er al verschillende verhoren plaats. De komende dagen zullen er nog meer volgen.

Afgelopen weekend raakte bekend dat het bedrijf Aquiris het waterzuiveringsstation op de Zenne volledig had stilgelegd. Daardoor stroomt er nu ongezuiverd afvalwater in de rivier. Omdat deze situatie een ernstige impact heeft op het milieu, overweegt het Brusselse parket 'gebruik te maken van haar bevoegdheid om de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg zoals in kortgeding te vatten', om verdere schade aan het leefmilieu te voorkomen.

eigen mening:

Ik vind dit zeer goed dat hier een onderzoek naar komt want ik vind de omstandigheden zeer vreemd waaronder dit allemaal gebeurt. Ik zou er wel eens het fijne van willen weten. Maar we zullen moeten afwachten.

Wouter
15th December 2009, 12:42
Als men de achtergrondinfo erop naleest merkt men redelijk duidelijk dat de waterzuiveringsmaatschappij communicatief zijn job heeft gedaan en méér dan tijdig het Brussels gewest heeft geïnformeerd over de problematiek en het stoppen van het zuiveren, dit wegens contract-technische omstandigheden.

Tijdig gewaarschuwd dat men de boel ging stilleggen. Geen repliek, geen actie, niets van feedback der Brusselaars. Sorry, die mannen draaien de kraan dicht, ze hebben immers gewaarschuwd -tijdig- dat ze dit gingen doen. Hoe komt het dat er hier geen relais systeem is gemaakt in de tussenperiode?

Gedurende dagen en dagen gaat al de merde van een miljoen mensen rechtstreeks de natuur in. Deze rivier is nog doder geworden en zo één gebeurtenis doet het afval-beleid geen goed. Je moet al veel slechte produkten niet-recycleren (bv batterijen, verf, frituurolie, etc... ) om aan dezelfde graad van schade te komen. :rolleyes:

Maar neen, de waterzuiveringsmaatschappij is in de fout gegaan en zodra de media erop springt krijgen ze al het parket over de vloer. Zij zijn zogezegd in de fout gegaan (over contracten wordt hier niet gesproken, laat staan de tijdige notificatie en zéér laattijdige actie -nihil indien media niet aan de klok had getrokken-). Wat een circus, je gaat zien, de enige die in fout zal gegaan zijn is de waterzuiveringsmaatschappij omdat ze het contract respecteerden en niet als stenen-verwerkings maatschappij wilden fungeren. Als het de spuigaten uit loopt hebben ze het recht het contract stop te zetten, niet meer dan logisch. Dat de Brusselse regering die brieven niet leest, geen acties onderneemt is hun zaak, maar kom achteraf niet met de vinger wijzen.

Barst
15th December 2009, 12:45
Zwartepieten over het lijk van de Zenne


Er loopt al een week vuil water in de Zenne. Met één druk op de knop kan iemand dat doen stoppen, zegt WIM VAN GILS, ‘het maakt echt niet uit of het een minister is, een ambtenaar dan wel een ingenieur uit de privé.'


Het grootste waterzuiveringstation van België, Brussel-Noord, ligt nu al een week volledig (en al langer deels) stil. De uitbater Aquiris (een filiaal van de multinational Veolia) en de bevoegde overheid, de Brusselse minister voor Leefmilieu, Evelyne Huytebroeck (Ecolo), schuiven de verantwoordelijkheid voor dit debacle op elkaar af. De ministers Joke Schauvliege (CD&V) en Huytebroeck schrijven brieven naar elkaar (ze bellen zelfs, zij het pas nadat deze krant de zaak onder de aandacht heeft gebracht), ze organiseren spoedoverleg, consulteren hun juridische adviseurs,… en ondertussen creperen de rivieren in Vlaanderen.

Een paar simpele vragen krijgen maar geen antwoord.

Wil iemand op de startknop drukken alstublieft? De ingenieurs van de Brusselse maatschappij voor waterbeheer (BMWB) waren na hun inspectie kort en duidelijk over de vraag wanneer dat station weer opgestart kan worden: nu. Niettemin ligt het station nog altijd stil. Wil er dan eens iemand op de startknop drukken alstublieft — het maakt echt niet uit of het een minister is, een ambtenaar dan wel een ingenieur uit de privé. Het rondje zwartepieten kan daarna nog altijd verder gezet worden, maar éérst moet er iemand de zuurstoftoevoer voor de Zenne en Rupel weer open draaien – de rivieren creperen vandaag in Vlaanderen.

Waarom is dit station eigenlijk stilgelegd?

De uitleg die Aquiris geeft voor de stillegging (te veel puin in één collector, waardoor een veiligheidsdeur niet meer kon sluiten), overtuigt niet. De technici van de Brusselse overheid waren formeel: er is geen oorzakelijk verband tussen dit probleem en de stillegging. Ook andere waterzuiveringsexperts fronsen (vooralsnog off the record) hun wenkbrauwen bij deze uitleg: een beetje waterzuiveraar kan zo'n situatie de baas zonder de boel stil te leggen.

Waarom is het station dan in hemelsnaam wél stilgelegd? De enige andere reden die vandaag overblijft, is een aanslepend conflict over een teveel aan zand dat het station te verwerken krijgt. Om dat probleem op te lossen, moet er bijkomend geïnvesteerd worden, en er is discussie wie dat moet betalen: het Brussels Gewest of Aquiris/Veolia.

De escalatie van deze discussie is een rechtstreeks gevolg van de constructie die werd opgezet rond dit station. De Brusselse overheid beheert dit station niet zelf, maar heeft dat uitbesteed aan een privéonderneming. Daardoor krijg je onvermijdelijk discussies over wat er wel of niet binnen het contract valt — discussies die in dit geval mogelijk de achterliggende oorzaak zijn van de stillegging van dit station.

De hele zaak roept de vraag op of het wel verstandig is om een publieke dienst zoals waterzuivering in handen van een privébedrijf te leggen. Stel dat er in Brussel-Noord geen waterzuiveringstation, maar een gevangenis zou staan. Zou men dan aanvaarden dat de privé-uitbater de gevangen laat lopen omdat de gevangen té ongeschoren binnenkomen en/of er discussie is over wie er een bijkomende toegangspoort moet betalen? Vertaald naar het leefmilieu is dat wat we vandaag meemaken. In een constructie waar de overheid zelf de stations uitbaat, krijg je uiteraard ook discussies over bijkomende kosten, maar leidt dat niet tot het stilleggen van een installatie — geen enkele minister van Milieu zal dat ooit toestaan.

Ondertussen is het gerecht een onderzoek begonnen, en hopelijk zullen zij ons kunnen vertellen of Veolia simpelweg niet capabel is om dit station uit te baten (inclusief alle stenen en zand die met het water meekomen), of dat Veolia het leefmilieu misbruikt in een financiële discussie. Creperen onze rivieren wegens onkunde, of voor een paar zilverlingen?

Waarom heeft Vlaanderen zo weinig grip op de zaak? Vlaanderen betaalt een fors stuk van de factuur van deze waterzuivering en krijgt alle water (vuil of proper) binnen. Niettemin heeft Vlaanderen geen zitting in de raad van bestuur van Aquiris (het Brussels Gewest wel), krijgt Vlaanderen geen informatie over de kwaliteit van het geloosde water en heeft er ook niemand vanuit Vlaanderen de mogelijkheid om te inspecteren wat er al dan niet aan de hand is.

Vlaams minister Schauvliege reageerde tot nog toe erg terughoudend op deze noodtoestand — het duurde vier dagen voor ze de tijd vond om haar Brusselse collega te bellen over de zaak — het zal wel toeval zijn dat dit gebeurde nadat de mediastorm opstak. Het minste wat wij van haar verwachten (behalve nu op de startknop te drukken) is dat zij ervoor zorgt dat we in Vlaanderen meer mogelijkheden krijgen om dit soort debacles te kunnen voorkomen in de toekomst. Zodat onze rivieren nooit meer zullen creperen.

WIM VAN GILS, beleidsmedewerker water bij de Bond Beter Leefmilieu


DS, 15-12-2009

Wouter
15th December 2009, 13:00
[QUOTE=Barst][B]Zwartepieten over het lijk van de Zenne


De ingenieurs van de Brusselse maatschappij voor waterbeheer (BMWB) waren na hun inspectie kort en duidelijk over de vraag wanneer dat station weer opgestart kan worden: nu.

[/QUOTE]

In de context: zware druk van de ambtenarij omdat de media achter hun gat zit.

Die mannen zij niet onafhankelijk en zijn zelfs onrechtstreeks gelieerd aan een contractant van de hele situatie die dit in gang heeft gezet. Kan een objectief inspecteur eens langskomen aub? De BBL-medewerker slikt dit natuurlijk. :rolleyes:

[QUOTE=Barst]
De technici van de Brusselse overheid waren formeel: er is geen oorzakelijk verband tussen dit probleem en de stillegging.
[/QUOTE]

SAME: als er één groep is die belang heeft bij het onmiddellijk opstarten van deze installatie dan is het wel... de fckn Brusselse overheid omdat al dagen en dagen die shit in de Zenne wordt gedumpt zonder dat zij ook maar één move hebben gedaan, niet retro-actief, niet pro-actief. Als de media niets had gedaan dan was er nog niets gebeurd. En nu maar wijzen met de vinger naar de zogezegde schuldige en springen 'open doen' 'open doen'



DAMAGE CONTROLE, no more, no less :clap:


[QUOTE=Barst]
Ook andere waterzuiveringsexperts fronsen (vooralsnog off the record) hun wenkbrauwen bij deze uitleg: een beetje waterzuiveraar kan zo'n situatie de baas zonder de boel stil te leggen.
[/QUOTE]

Heelder muren en betonblokken van honderden kilo's.. dag in dag uit.. Da's zeker datte.. :banghead:

Ze zuiveren water en ze zijn geen steenverwerkingsmaatschappij. Als het al jaren en jaren zo is, en het kost hen handen vol geld om iets te doen waarvoor ze niet eens betaald worden, en ze vragen hulp maar krijgen geen.. Sorry he.. Ze hebben meer als genoeg gecommuniceerd en Brusselse Regering heeft NIETS gedaan. Nogmaals, niet pro-actief, niet retro-actief. Een dikke buis en het is zeer goedkoop en zeer doorzichtig alle schuld bij de waterzuivering te leggen.

[quote=HLN]
Brussels parlementslid Paul De Ridder (N-VA) eist het ontslag van de Brussels Milieuminister Evelyne Huytebroeck voor haar aanpak van het dossier van het waterzuiveringsstation Brussel-Noord dat reeds enkele weken stilligt.

Volgens De Ridder heeft de minister de problemen onderschat. Ze ondernam ook geen stappen om het zuiveringsstation op te starten en liet na om de Vlaamse regering in te lichten over de problemen. "Het is onaanvaardbaar dat de zogeheten ecologische hoofdstad een ecologische ramp veroorzaakt", aldus de N-VA'er die ook wijst op de imagoschade die het voorval voor Brussel heeft veroorzaakt in Vlaanderen. (belga/adb)



15/12/09 11u58

[/quote]

Barst
20th December 2009, 17:13
"Vlaamse politici overreageren op vervuiling Zenne"


Vlaamse journalisten en politici hebben overgereageerd op de vervuiling van de Zenne. Volgens covoorzitter van Ecolo Sarah Turine deden ze dat om Brussel te denigreren. Groen! distantieert zich volledig van de uitspraken van Turine en vindt die "totaal onbegrijpelijk".


Turine zei dat ze de reactie van de Vlaamse bevolking op de vervuiling van de Zenne, Rupel en Schelde nog kon begrijpen. Voor de houding van de Vlaamse journalisten en politici heeft ze minder begrip. Zij hebben overdreven, meent ze.


Geen fouten

Voor haar partijgenote en Brussels Milieuminister Evelyne Huytebroeck had de groene partijvoorzitster geen kwaad woord over. Zij is volgens velen in Vlaanderen mee verantwoordelijk in het dossier omdat ze er niet in slaagde de stopzetting van het waterzuiveringsstation Brussel-Noord te verhinderen. Zowel administratief als politiek heeft ze geen fouten gemaakt. Enkel op communicatief vlak heeft de Brusselse minister steken laten vallen.


Verstomming

"Wij zijn met verstomming geslagen en distantiëren ons niet 80 of 90, maar 100 procent van die uitspraken", zegt Groen!-voorzitter Wouter Van Besien in een reactie. "Ten eerste valt de vervuiling van de Zenne niet te minimaliseren en ten tweede is dit geen communautair probleem en heeft het geen zin om op mekaar te beginnen schieten", aldus Van Besien. Hij doet de uitspraken van Turine dan ook af als "totaal onbegrijpelijk".


Blog HLN, 20/12/09 (belga/adb)

Barst
22nd December 2009, 00:00
Nu gaat het plots wel?


Al de hele week krijgen we van uitbater Aquiris te horen dat het minstens tot Kerstmis nodig heeft om het waterzuiveringsstation Brussel-Noord weer aan de praat te krijgen. Het Franse bedrijf doet zijn ‘uiterste best' om een eind te maken aan de schaamteloze vervuiling van de Zenne. Maar er is tijd nodig, aldus Aquiris, want het is allemaal niet zo simpel als iedereen wel denkt.


Tot afgelopen zaterdag, na elf dagen vervuiling. Nadat de rechter een dwangsom van 300.000 euro had opgelegd, kon Aquiris zijn installaties op miraculeuze wijze plots weer doen draaien. ‘De rechter dwingt ons', aldus de Franse topman Charles Lénès. ‘Maar als er schade is door die vroegtijdige herstart, moet iemand anders daarvoor betalen.'

Los van de discussie over het beschadigingsrisico, stellen we vast dat het station wel vroeger open kon. Dat het niet tot kerst hoefde te duren om alle mankementen te herstellen.

Wat was er gebeurd als de rechter bijvoorbeeld op 10 december, twee dagen na de eerste vervuiling, zijn uitspraak had gedaan? Had Aquiris de installaties toen ook al kunnen heropstarten? Met andere woorden, hoelang te lang is de Zenne vervuild geworden?

Het is spijtig dat de rechter zijn uitspraak niet vroeger heeft gedaan. Doordat de politieke verantwoordelijken met hun hoofd bij dat ander milieufiasco, de klimaattop in Kopenhagen, zaten, heeft het enkele dagen geduurd voor ze naar de rechter stapten. De media en het parlement hebben de ministers daarvoor een rekening gepresenteerd. Vooral de Brusselse minister Evelyne Huytebroeck (Ecolo) heeft haar portie kritiek gekregen.

Maar wie controleert en bekritiseert Aquiris? Het is een publiekprivate dochter van de Franse multinational Veolia, in principe is het dus aan de publieke partner om de controle te doen. Maar het Brussels Gewest zit met Aquiris in een juridisch conflict verwikkeld over extra kosten aan het station, en elke communicatie tussen de twee partners ligt al enkele maanden volledig stil — de mensen van het gewest gaan niet meer naar de raad van bestuur van Aquiris, om een belangenconflict te vermijden.

Voorts hoeft het Franse bedrijf blijkbaar van niemand bang te zijn. De mediastorm heeft Aquiris en moederbedrijf Veolia alleszins niet geraakt. Ook de politieke druk was niet meer dan een deukje. Alleen een rechtbank kon de leugens van Aquiris over de snelheid van de werken doorprikken.

Over het vuil dat gedurende elf dagen in de Zenne is blijven stromen, was Aquiris naar eigen zeggen steeds ‘gechoqueerd'. Maar in de feiten maakte het geen haast om de vervuiling te stoppen, zo is nu gebleken. Het bedrijf vindt het ook niet de moeite om daarover een goede uitleg te geven.

Intussen staan in enkele Limburgse gemeenten de vuilniszakken al een week op straat. Dat heeft op het eerste gezicht niks met de Zenne te maken. Maar de reden is een staking bij het Franse bedrijf dat de daar vuilnisophaling doet, Veolia. De burgemeesters kunnen tegenover hun bezorgde inwoners niet anders dan verwijzen naar de Franse multinational.

De overheid is dus ook op de vuilniszakken en de kwaliteit van het rivierwater haar greep aan het verliezen. De rel over het waterzuiveringsstation leert ons dat we een rechtbank nodig hebben om het publieke domein op onze privépartners te heroveren.


DS, 21-12-2009 (Pieter Lesaffer)