PDA

Bekijk de volledige versie : Onderzoekers Universiteit Antwerpen bouwen krachtigste desktop supercomputer


Lotte.Verreijdt
14th December 2009, 16:47
Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen zijn er met de FASTRA II in geslaagd de krachtigste desktop supercomputer ter wereld te bouwen. Dat meldt de Universiteit Antwerpen maandag. De supercomputer heeft de omvang van één pc, maar voert wetenschappelijke bewerkingen net zo snel uit als een cluster van honderden pc's.

De mini-supercomputer FASTRA II heeft een verwerkingscapaciteit van 12 biljoen operaties per seconde en is daarmee op dit moment de krachtigste reken-pc ter wereld. Het is de opvolger van de FASTRA, die vorig jaar al in Antwerpen werd ontwikkeld. In hun onderzoek naar driedimensionale beeldvormingstechnieken worstelde de Antwerpse onderzoeksgroep IBBT-Visielab-UA regelmatig met rekencapaciteit. Het Visielab is gespecialiseerd in de ontwikkeling van nieuwe rekenmethoden voor tomografie, een techniek om met medische scanners driedimensionale beelden van een patiënt te maken. Met de FASTRA II, die werd ontwikkeld in samenwerking met de Belgische computershop Tones en hardwarefabrikant ASUS, kunnen tezelfdertijd veel scherpere beelden worden berekend dan met zijn voorganger. Bovendien verbruikt de FASTRA II honderd keer minder energie dan een traditioneel supercomputer-cluster, kan je hem onder de arm nemen en kost hij 'slechts' 6.000 euro. (COR 345)

Bron: Knack 14/12/2009 16:22
Eigen mening:

Knap gedaan van de universiteit van Antwerpen!
Ik vind het een zeer grote eer dat de krachtigste desktop supercomputer ter wereld gebouwd is in samenwerking met Belgische bedrijven en door de universiteit.
Ik denk dat deze krachtigste reken-pc ter wereld grote belangstelling zal krijgen in heel de computerwereld.
Zeker als je ziet dat hij honderd keer minder energie verbruikt dan een traditioneel supercomputer-cluster.
Het is doorgaans wel jammer dat er in het artikel niet wordt gezegd hoelang ze aan deze computer gewerkt hebben.

Matijs.Boeckx
14th December 2009, 18:34
Proficiat Universiteit Antwerpen!
Weer een staaltje supertechnologie dat de toekomst gaat maken.
Echt prachtig dat het energiezuinig is en compact terwijl het alle mogelijkheden heeft van een supercomputer-cluster. En hij is helemaal niet zo duur. Ik zou hem bijna zelf kopen, als ik iets meer centen had natuurlijk...
Ja, het is inderdaad jammer dat het artikel niet meer weergeeft dan enkel de prestatie. Wat is zijn RAM? Gaat de batterij lang mee? Hoe lang is er aan gewerkt?...