PDA

Bekijk de volledige versie : MUG-diensten oefenen in opleidingscentrum haven


Niel.OpdeBeeck
13th December 2009, 21:35
De MUG-diensten uit de onmiddellijke omgeving van de Antwerpse haven hielden maandag 30 november een gezamenlijke oefening op initiatief van de spoedgevallendienst ZNA Jan Palfijn te Merksem.

Gespreid over een volledige dag werden er naast theorie over veiligheid, bereikbaarheid van de haven langs diverse toegangswegen, terminals en evacuatiewegen in de haven, ook praktische oefeningen gehouden. Hier kwamen dan vooral de specifieke bevrijdingstechnieken aan bod die gehanteerd worden in de haven, zoals het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen, diverse bevrijdingstechnieken specifiek in de haven en het gebruik van kranen voor bv. het overbrengen van een zieke of gekwetste aan boord van een schip naar de wal.

De oefendag werd gerealiseerd in samenwerking met CEPA (Centrale der Werkgevers aan de Haven van Antwerpen) , SIWHA ( Sociale Inrichting der Werkgevers aan de Haven van Antwerpen, die ook de ambulancedienst van de haven uitbaat), OCHA (Opleidingscentrum voor Haven Arbeiders), de MUG-dienst van ZNA Stuivenberg en de MUG-dienst van het AZ Klina te Brasschaat. De MUG-diensten van ZNA Jan Palfijn, ZNA Stuivenberg en AZ Klina zorgen door hun directe nabijheid voor de hulpverlening in de haven.
bron:http://www.gva.be/antwerpen/antwerpen/burgerreporters/extern-mug-diensten-oefenen-in-opleidingscentrum-haven.aspx
mening:Dit vind ik een zeer positieve zaak. Door al te veel misverstanden en een fout preventiebeleid in scholen en openbare instanties breekt er veel te veel paniek uit en worden verkeerde handelingen gesteld. Wel overdachte oefening baart kunst en kunnen veel ongelukkige toestanden voorkomen. De preventie moet eruit bestaan verschillende scenario's te bedenken voor elk mogelijk rampenplan te kunnen uitvoeren. Dus deze oefening kan ik alleen maar als zeer positief te bekijken.