PDA

Bekijk de volledige versie : Testosteron maakt een man niet macho


Charlotte.Wagemans
13th December 2009, 13:26
Dat het "mannelijke hormoon" testosteron een slechte reputatie heeft, is niet terecht, zo schrijft de Sunday Times. Want in tegenstelling tot wat we denken is het niet verantwoordelijk voor agressief of asociaal gedrag. Integendeel, dat we ons keurig gedragen danken we juist aan dat hormoon.

De kwalijke reputatie van testosteron als aanzetter tot machogedrag is gebaseerd op onderzoek bij dieren, want daarbij bleek dat bijvoorbeeld gecastreerde knaagdieren minder strijdlustig worden dan soortgenoten die nog wel testosteron aanmaken. En die conclusie leek te worden bevestigd door onderzoek bij gevangenen, die als ze een hoog testosterongehalte hadden, vaker vastzaten wegens geweldmisdrijven en in de gevangenis ook agressiever waren dan anderen.

Die theorie werd al aangevochten door vorsers die stelden dat testosteron bij mannen vooral aanzet tot het bereiken van een hogere status, wat kan leiden tot vijandig en agressief gedrag en dus niet rechtstreeks verantwoordelijk is voor die houding. Nu geeft nieuw Zwitsers-Brits onderzoek, waarvan de resultaten werden gepubliceerd in het vakblad Nature, een heel ander beeld van de gevolgen van testosteron.

Mythe
Want volgens de Zwitserse onderzoeksleider Christoph Eisenegger, van de universiteit van Zürich, "is de idee dat testosteron op zichzelf agressief of egoïstisch gedrag veroorzaakt, nu duidelijk ontkracht". En zijn collega Michael Naef, van de universiteit van Londen, onderstreept dat "testosteron op zichzelf niet leidt tot agressiviteit, maar dat die te wijten is aan de mythe die rond dit hormoon is ontstaan". En hij koppelt aan die vaststelling de waarschuwing vast dat "in een samenleving waarin eigenschappen en gedrag steeds vaker worden verklaard door biologische oorzaken, dit een belangrijke ontdekking is waaruit we conclusies moeten trekken".

Eerlijker met geld
Dat aan testosteron eigenschappen worden toegeschreven die meer te maken hebben met vooroordelen en verwachtingspatronen dan met de eigenlijke werking, bleek tijdens experimenten met de speltheorie waarbij een geldsom moet worden verdeeld.
Van een zestigtal vrouwen die deelnamen, kreeg de helft een testosteronsupplement toegediend en de andere helft een onschuldige placebo. Met als verrassend resultaat dat degenen die testosteron hadden gekregen veel eerlijker en veel minder agressief en egocentrisch speelden dan de vrouwen met een placebo.

Bron: De Morgen

Charlotte.Wagemans
13th December 2009, 13:28
Nu weten we eindelijk waarvoor testeron wel goed voor is...