PDA

Bekijk de volledige versie : Staking dreigt bij NMBS Logistics


Ilja.Rits
12th December 2009, 18:49
[SIZE=4]Staking dreigt bij NMBS Logistics[/SIZE]

De christelijke vakbond ACV Transcom roept zijn leden die werken bij NMBS Logistics - het vroegere B-Cargo - op om volgende week mee op te stappen in een Europese betoging tegen de liberalisering van het spoor. Daardoor dreigt de spoorgoederentrafiek in ons land ernstig verstoord te worden. ACV Transcom verwerpt het herstructureringsvoorstel voor NMBS Logistics, maandag spreekt de socialistische ACOD zich uit.

(tijd) - De achterban van ACV Transcom vindt dat het plan van de directie om van NMBS Logistics een apart filiaal te maken met andere arbeidsomstandigheden 'onvoldoende garanties biedt voor het goederenvervoer op lange termijn en zeker niet voor het verspreid vervoer', zo zegt Marc Van Laethem, voorzitter van de vakbondscentrale. 'De basis is ook van mening dat er onvoldoende waarborgen zijn voor de tewerkstelling van statutair personeel'.

Daarom wordt een eerdere stakingsaanzegging, die enkel was ingetrokken, weer van kracht. 'Maar enkel voor NMBS Logistics, de leden die werken voor het reizigersverkeer zijn niet gedekt door de stakingsaanzegging', zegt Van Laethem. De vakbond roept zijn leden op mee te betogen volgende week donderdag, waardoor er dus ernstige hinder kan zijn voor het spoorgoederenverkeer. Het reizigersverkeer zou daarvan dus geen hinder mogen ondervinden, in theorie althans.

Pas maandag spreekt de socialistische ACOD zich uit over de toekomst van B-Cargo, maar het staat zo goed als vast dat ook daar de achterban zich tegen plan van de directie van NMBS Logistics uitspreekt. Het strategisch comité van maandagnamiddag wordt dan een laaste kans om nog een consensus te bereiken. Ons land heeft nog tot 31 december de tijd een herstructureringsplan - inclusief bijkomende financiering - voor zijn spoorgoederendivisie in te dienen bij de Europese Commissie.

Daarna mogen die activiteiten niet meer gesteund worden door de overheid omdat Europa ze beschouwd als commerciële activiteiten en niet als een openbare dienstverlening.

Bron: http://www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_diensten/Staking_dreigt_bij_NMBS_Logistics.8271361-431.art

Eigen mening: Kijken we hier nog verrast van op? De NMBS staakt alweer, dit is bijna elke maand te vinden in het nieuws. Ergens vind ik dat ze het recht hebben om te staken maar toch moeten ze begrijpen dat dus enorm veel hinder meebrengt voor de bevolking!