PDA

Bekijk de volledige versie : Winnaars & verliezers 12-12-2009


Barst
12th December 2009, 13:41
VERLIEZERS


1. Tiger Woods

Succes erotiseert, zeker bij sportlui, zeker als het gaat om een elegante sport als golf, zeker als daar veel geld mee te verdienen valt en veel sponsors aan te trekken. De Amerikaanse golfer Tiger Woods had het allemaal, en dus ook een elegante Zweedse blondine. Tot bleek dat hij met volharding bijkluste in de liefde. De teller staat op het moment dat deze krant ter perse gaat op elf maîtresses - of dames die toch beweren dat te zijn geweest. Dubbelzinnige opmerkingen die een verband suggereren tussen het golfspel en het liefdesspel moeten hier maar achterwege blijven, want sponsors zijn daar niet van gediend. De sportdrankfirma Gatorade heeft zijn sponsoringcontract met Woods voor alle zekerheid al opgezegd.


2. De Brusselse politie

Waar de politie van Brussel niet van gediend is, is van paljassen die, hou u vast, met een proper opgeblonken minibusje rijden, pak en das dragen, wat badges hebben nagemaakt en er zo in slaagden om de veiligheidsdiensten rond de EU-top in Brussel te verschalken. Ja maar, enfin, als ze zo al beginnen, zo liet een boze politiewoordvoerder verstaan, dan doen wij niet mee. Vrees niets, het was slechts Greenpeace dat een protestactie kwam voeren. Al-Qaeda is gewaarschuwd: als het zich ook zo onsportief gedraagt, moet het ook niet op enig begrip van de Brusselse politie rekenen.


3. Joke Schauvliege

In de cultuur strekt het tot aanbeveling, maar in de natuur net niet. Ziedaar het dilemma van de Vlaamse natuur- en cultuurminister Joke Schauvliege (CD&V). Ze heeft namelijk last van hedonisme, zo bekende ze donderdag aan deze krant. Lees en huiver: 'Onder de douche vergeet ik soms tijd en ruimte en durft het weleens te gebeuren dat het een beetje uitloopt.' Hoe zou dat komen dat ze daar tijd en ruimte vergeet? En wat is het dat een beetje uitloopt? Wat gebeurt daar toch allemaal in de douche ten huize Schauvliege? En wat zegt dat over haar beleidsvisie over het klimaat? Van dubbelzinnige opmerkingen kan de goudeerlijke minister alvast niet worden verdacht.


4. Witse

Iedereen herkent zich in Witse, wiens voornaam, zo mogen wij verklappen, Elckerlyc is: het scenario van zijn leven is saai, hij maakt graag dubbelzinnige opmerkingen en hij heeft zo zijn pekelzonden. De Witse-in-het-echt, acteur Hubert Damen, dat is wat anders. We hoorden hem Hamlet 'een zielige klootzak' noemen en staatssecretaris Etienne Schouppe (CD&V) 'een domme mens', want die vond dat Witse zich wel eens pleegt te misdragen. Maar Witse bestaat niet echt, repliceerde Damen, maar ik wel!



WINNAARS


1. Dick Advocaat

Hij krijgt alles gedaan, onze kersverse bondstrainer. Eerst werd de generaal Dick Advocaat met luide trom binnengehaald door de Belgische Voetbalbond om de Rode Duivels weer aan het lopen te krijgen, daarna tekende Advocaat met stille trom een contract bij het Nederlandse AZ Alkmaar. Met die duobaan is Advocaat zeker van zijn eigen kwalificatie. En de voetbalbond, die stond erbij en keek ernaar, blij dat Advocaat de Duivels niet simpelweg inruilde voor Alkmaar.


2. Sinan Bolat

Hij kreeg het onmogelijke gedaan, Sinan Bolat, de doelman van Standard. Hij liet zijn doel onbewaakt achter zich, liep het hele veld over, en kopte in de laatste minuut van de match tegen AZ de bal in het doel van de tegenstrever. De nieuwe AZ-trainer, Dick Advocaat, wordt niet in tweestrijd gebracht. Bolat is geen Rode Duivel, maar heeft eerder al voor een plaatsje in de Turkse nationale ploeg gekozen.


3. Remi Vermeiren

Ze krijgen alles gedaan, de mannen van het grote geld. Elf beklaagden van een megafraude gaan vrijuit nadat de correctionele rechtbank het proces nietig verklaarde. Onder de beklaagde bankiers bevond zich ex-KBC-baas Remi Vermeiren, omdat hij mee het fraudemechanisme van KB Lux zou hebben opgezet, waarmee voor 400 miljoen euro aan belastingen zou zijn ontdoken. Maar met de hulp van een leger duurbetaalde topadvocaten hebben de duurbetaalde topbankiers dus de nietigverklaring van het proces verkregen. Remi Vermeiren is ook de man die nietigverklaring van België nastreeft, als medeauteur van het Warandemanifest. Want in een zelfstandig Vlaanderen, zo vinden Vermeiren en co., zouden we eindelijk verlost zijn van profiteurs en fraudeurs.


4. Kim Clijsters

Ze krijgt alles gedaan, onze Kim Clijsters. De top van het vrouwentennis halen, een sabbatical nemen om zwanger te worden en te bevallen, en daarna een comeback wagen die haar binnen de kortste keren opnieuw naar de top van de ranking en van de populariteitspolls brengt. Op de plaats waar ze in 2007 emotioneel afscheid nam van het Belgische publiek, in het Antwerpse Sportpaleis, maakte Clijsters een sensationele nieuwe intrede in België door de nummer zes van het vrouwentennis, Venus Williams, van de baan te spelen. Daarmee ligt nu de weg naar de US Open open.


DS, 12-12-2009