PDA

Bekijk de volledige versie : Over 20 jaar 30% meer broeikasgassen.


Esther Horemans
12th December 2009, 11:07
Als het beleid niet verandert, zullen we in Vlaanderen over 20 jaar 30 procent méér broeikasgassen uitstoten dan nu. Dat blijkt uit een rapport van enkele overheidsinstellingen. Ze roepen de Vlaamse regering op om dringend actie te ondernemen

In 2030 zullen er 6,8 miljoen Vlamingen zijn en intussen blijft ook de economie groeien. Als het beleid niet verandert, heeft dat nefaste gevolgen voor de uitstoot van broeikasgassen.

Ook onze energiebehoefte groeit met 13 procent, dus is het nu tijd om meer in te zetten op hernieuwbare energie uit windmolens en zonnepanelen. Anders blijft het aandeel van hernieuwbare energie steken op 6 procent van het totaal.

Maar er is ook goed nieuws. Zo zou het halveren van het energiegebruik tegen 2030 mogelijk zijn door middel van relatief eenvoudige ingrepen zoals betere isolatie, efficiëntere verwarmingsinstallaties en strengere energieprestatienormen.


Bij de voorstelling in het Vlaams parlement erkende minister van Natuur en Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) dat er "belangrijke bijkomende inspanningen" zullen nodig zijn. De onderzoekers roepen de beleidsmakers op om in te zetten op transitiebeleid, waarbij op een termijn van meerdere generaties wordt gewerkt naar een duurzame en koolstofarme economie. Minister Schauvliege zei daar alvast werk van te willen maken. Wel pleitte ze voor realisme en wees ze erop dat daarbij ook gelet moet worden op de schaarse middelen en het draagvlak bij de bevolking.

BRON: www.deredactie.be

Eigen mening:

Naar mijn mening moet iedereen mee (willen) werken aan het verminderen van de broeikasgassen. Volgens mij kan je ook door kleine dingen te doen, helpen om de CO2-uitstoot te verminderen. Natuurljk moet het Vlaams parlement ook initiatief gaan nemen, zodat de bevolking kan volgen. Hopelijk kunnen we die 30%meer over 20 jaar toch verminderen door met z'n allen samen te werken !