PDA

Bekijk de volledige versie : Geen waterzuivering meer in Brussel


Esther Horemans
12th December 2009, 10:55
Het afvalwater van ruim een miljoen Brusselaars wordt sinds dinsdag ongezuiverd in de Zenne, de Rupel en de Schelde geloosd. Het zuiveringsstation Brussel-Noord is stilgelegd door technische problemen

Het zuiveringsstation Brussel-Noord (foto) werd twee jaar geleden geopend en is in handen van het Frans-Belgische consortium Aquiris. Dinsdag stuurde die een mededeling naar de Brussels overheid waarin de groep zegt de zuiveringsinstallatie stil te leggen "om de installatie te beschermen en het personeel niet bloot te stellen aan onaanvaardbare risico's".

De Bond Beter Leefmilieu (BBL) kon de hand leggen op de mededeling. De Vlaamse Milieumaatschappij heeft intussen al de kwaliteit in Zenne, Rupel en Schelde gemeten. "De waterkwaliteit is er dramatisch verslechterd", zegt Mie Van de Kerchove van de Vlaamse Milieumaatschappij. Niet zozeer de Brusselse gezinnen zullen hier hinder van ondervinden, maar de vissen in de rivieren dreigen hier slachtoffer van te worden.

Jarenlang was de Zenne een stinkende rivier zonder vissen (foto onder). Met de ingebruikname van het zuiveringsstation was er opnieuw een kleine visbestand gegroeid, maar die komt nu in gevaar door de vervuiling. Jaarlijks betaalt Brussel 51 miljoen euro aan Aquiris voor de zuivering van het water. Omdat er ook gemeenten uit de Vlaamse rand bediend worden, draagt het Vlaams Gewest 15,7 procent van de kosten bij.

Schauvliege wil uitleg
Volgens de de woordvoerder van Brussels minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo) werd het zuiveringsstation Brussel-Noord stilgelegd door technische problemen. De problemen zouden eind november zijn opgedoken. Haar Vlaamse collega Joke Schauvlieghe heeft gevraagd aan Huytebroeck om de installatie zo snel mogelijk weer op te starten

BRON: www.deredactie.be
Eigen mening:
Naar mijn mening moet het zuiveringsstation van Brussel-Noord zo snel mogelijk weer in actie gezet worden. Nu eindelijk het visbestand van de Zenne aangegroeid is, moet je dat ook volhouden. Door deze stillegging van het zuiveringsstation komen de mensen niet zo zeer in gevaar, maar wel de vissen die even belangrijk zijn, vind ik. Hopelijk kan dit probleem zo snel mogelijk worden opgelost.

Jolien.Belmans
13th December 2009, 21:14
Onvoldoende gezuiverd water deponeren zou onaanvaardbaar moeten zijn. Het stilleggen van het zuiveringsstation betekent ecologisch een vernietiging van het rivierleven. Persoonlijk vind ik het erg betreurenswaardig dat een gebrekkige controle mogelijk aan de basis ligt van de tijdelijke sluiting van het station.