Laetitia.De.Schepper
11th December 2009, 21:18
Druivensap vermindert geheugenverlies
Over de positieve effecten van druiven, vooral in de vorm van wijn, is al vaak geschreven. Maar ook de niet-alcoholische versie van het (donker) druivensap heeft zijn positieve effecten: het verminderen of zelfs omkeren van geheugenverlies, zo zeggen Amerikaanse wetenschappers verbonden aan de universiteit van Cincinnati.
Verbeterde prestaties
12 weken lang kregen 6 proefpersonen tussen 75 en 80 jaar puur druivensap te drinken. Zes anderen kregen een placebo Tegelijk werden mentale testen afgenomen, en in de loop van de weken verbeterden de prestaties bij de druivensapgroep. Dit zowel wat betreft het kortetermijngeheugen, en het ruimtelijke geheugen. Volgens de wetenschappers ligt dat aan de antioxidanten in de pel en het vruchtvlees van de druiven.
"Een simpele wijziging in het eetpatroon kan dus het geheugen verbeteren en beschermen", aldus dokter Robert Krikorian, die de studie uitvoerde.
Fruit- en groentensappen
Het is niet de eerste keer dat antioxidanten in verband worden gebracht met de verbetering van het geheugen. In 2006 bleek uit een Amerikaanse studie dat fruit- en groentensappen de ontwikkeling van Alzheimer verminderen. (edp)
11/12/09 14u58 www.demorgen.be
_________________________________________________________________
Dit is wel goed nieuws voor de mensen die al iets ouder worden en al wat vergeetachtig worden. En het is nog lekker ook.
Hopelijk ontdekken ze nog vele bepaalde stoffen in fruit en groenten die een bepaalde ziekte kunnen afremmen of stoppen. Dan moeten er niet meer teveel nieuwe pillen e.d. uitgevonden worden.
Over de positieve effecten van druiven, vooral in de vorm van wijn, is al vaak geschreven. Maar ook de niet-alcoholische versie van het (donker) druivensap heeft zijn positieve effecten: het verminderen of zelfs omkeren van geheugenverlies, zo zeggen Amerikaanse wetenschappers verbonden aan de universiteit van Cincinnati.
Verbeterde prestaties
12 weken lang kregen 6 proefpersonen tussen 75 en 80 jaar puur druivensap te drinken. Zes anderen kregen een placebo Tegelijk werden mentale testen afgenomen, en in de loop van de weken verbeterden de prestaties bij de druivensapgroep. Dit zowel wat betreft het kortetermijngeheugen, en het ruimtelijke geheugen. Volgens de wetenschappers ligt dat aan de antioxidanten in de pel en het vruchtvlees van de druiven.
"Een simpele wijziging in het eetpatroon kan dus het geheugen verbeteren en beschermen", aldus dokter Robert Krikorian, die de studie uitvoerde.
Fruit- en groentensappen
Het is niet de eerste keer dat antioxidanten in verband worden gebracht met de verbetering van het geheugen. In 2006 bleek uit een Amerikaanse studie dat fruit- en groentensappen de ontwikkeling van Alzheimer verminderen. (edp)
11/12/09 14u58 www.demorgen.be
_________________________________________________________________
Dit is wel goed nieuws voor de mensen die al iets ouder worden en al wat vergeetachtig worden. En het is nog lekker ook.
Hopelijk ontdekken ze nog vele bepaalde stoffen in fruit en groenten die een bepaalde ziekte kunnen afremmen of stoppen. Dan moeten er niet meer teveel nieuwe pillen e.d. uitgevonden worden.