Inloggen

Bekijk de volledige versie : Vlinders straks alleen nog in de buik?


Barst
11th December 2009, 18:54
Vlinders straks alleen nog in de buik?


Europa raakt meer en meer vlinders kwijt door de klimaatverandering. Voor zeventig dagvlindersoorten zal zelfs meer dan 95 procent van het leefgebied ongeschikt zijn, wanneer het somberste scenario zich doorzet. Dat heeft De Vlinderstichting vrijdag bekendgemaakt. De stichting baseert haar cijfers op bevindingen uit Europees onderzoek, waaraan ook Nederlandse wetenschappers mee werkten.


Versnipperde landschappen

Landschappen in Europa versnipperen steeds meer en vlinders kunnen zich moeilijk aan de veranderingen aanpassen. De overkoepelende organisatie van de vlinderbescherming in Europa heeft de onderhandelingsdelegatie van de klimaattop in Kopenhagen daarom een brief gestuurd, waarin ze onder meer pleit voor maatregelen tegen CO2-uitstoot. Ook wijst de vlinderorganisatie op de noodzaak om de biodiversiteit te behouden.


Verschuiving naar het noorden

Het is volgens De Vlinderstichting nu al te merken wat de klimaatverandering doet met de kleurige fladderende beestjes. Meer dan zestig Europese vlindersoorten schoven op naar het noorden van Europa. In bergachtige gebieden verplaatsen de vlinders zich naar hogergelegen gebieden. Zuid-Europa zal de meeste vlinders kwijtraken, zo blijkt uit het onderzoek. (anp/eb)


Blog DM, 11/12/09

Anne Van den Bosch
14th December 2009, 15:53
Dit is een drama voor onze mooie natuur. Op sommige plaatsen in België kunnen we nog genieten van de schoonheid van de natuur, maar op vele van die mooie plaatsen, gaat het erg achteruit.
Een mooi voorbeeldje dat we zagen tijdens de excursie naar de Kalmthoutse Heide, is het volgende:

Het gentiaanblauwtje, een kleine blauwe, karakteristieke en zeldzame vlinder is afhankelijk van de klokjesgentiaan. De vlinder zet zijn eitjes af op de bloemen van de klokjesgentiaan. De rupsjes die hieruit voortkomen, eten van het vruchtbeginsel om te overleven en laten zich na een tijdje vallen. De rupsjes worden meegenomen door een bepaalde mier. De mieren nemen de rupsjes mee in hun nestje en zullen de rups daar voeden zoals ze hun mierenlarven zou voeden. De rups verpopt in het mierennest, en is op die manier beschermd tegen de aanvallers. Na de winter sluipt de rups uit zijn pop en moet het maken dat het uit de mierennest geraakt, want op dat moment weten de mieren dat het om een indringer gaat, en proberen ze de vlinder nog aan te vallen.
De vlinders worden dus door de mieren bedreigt, maar ze zijn ook sterk afhankelijk van de bloemen van de Klokjesgentiaan. Als deze plantjes er niet meer zijn, komen er minder vlinders...
Door het veranderende klimaat zullen zich ook veranderingen voordoen in de flora die we kennen, en dit heeft tot gevolg dat er ook drastische veranderingen komen in de fauna. Zo staat alles met elkaar in verband, waardoor het ene steeds gevolgen uitlokt bij het andere