PDA

Bekijk de volledige versie : Mensenrechtenactivisten riskeren doodstraf in Vietnam


Stef.Van.Bauwel
11th December 2009, 13:17
Mensenrechtenactivisten riskeren doodstraf in Vietnam

HANOI - Verschillende opgesloten mensenrechtenactivisten Vietnam riskeren na een verzwaring van de aanklacht de doodstraf.

Twee van de vijf in juni gearresteerde activisten, die in de communistische eenpartijstaat meer democratie eisten, zijn aangeklaagd door 'activiteiten om de volksregering ten val te brengen'. Dat hebben hun advocaten bekend gemaakt. Indien ze schuldig worden bevonden, riskeren ze de doodstraf.

Aanvankelijk werden de mannen beschuldigd van 'propaganda tegen de socialistische republiek Vietnam'. Daarvoor kunnen ze met 20 jaar gevangenis bestraft worden.

Onder de arrestanten bevindt zich de vooraanstaande advocaat Le Cong Dinh, die verschillende activisten op vroegere processen had verdedigd. Bij de anderen gaat het om Nguyen Tien Trung, de internetondernemers Tran Huynh Duy Thuc en Thang Long, en de leider van de regeringskritische Democratische Partij, Tran Anh Kim.

De processen zullen volgens onbevestigde berichten op 25 december beginnen. 'Dat ziet er niet goed uit, omdat op dat tijdstip vele buitenlandse diplomaten en journalisten met vakantie zijn', zei een familielid van een opgesloten mensenrechtenactivist.

Bron: www.standaard.be, 11 december 2009

Mening: Dit is toch niet meer van deze tijd! Waarom moet er altijd overdreven gereageerd worden op dingen die effectief een verschil kunnen maken voor het land. Communisme zou verboden moeten worden, één iemand aan de macht kan toch nooit goed zijn voor de economie, maar nog minder voor de mensen die in het land leven. Leven zonder vrijheid van meningsuiting is volgens mij geen leven. Je kan/mag geen publieke uitspraken doen die tegen de regels zijn, zonder de zware gevolgen ervan te dragen. Waarom kunnen onze grote wereldleiders dit probleem niet aanpakken? Het is toch belangrijk dat mensen overal ter wereld gelijkwaardig behandelt worden? Natuurlijk kan alles niet in één keer aangepakt worden maar ik denk dat een inleidende vergadering toch geen kwaad kan. Vrijheid voor het volk! (maar ook niet teveel, anarchy is ook geen oplossing)