PDA

Bekijk de volledige versie : Open brief over bosontginning in Congo aan de Wereldbank


lisse.broecks.
10th December 2009, 18:49
Democratische republiek congo — Enkele dagen voor de klimaatonderhandelingen van Kopenhagen hebben Greenpeace, Global Witness en de Rainforest Foundation een open brief gestuurd aan de Wereldbank. De organisaties hebben kritiek op de rol die de bank speelt in de bosontginning in de Democratische Republiek Congo (DRC), het land met het tweede grootste tropisch regenwoud ter wereld.

De top van Kopenhagen biedt een ongeziene kans om een wereldwijd akkoord te sluiten over het vermijden van de uitstoot van broeikasgassen als gevolg van ontbossing in het kader van een aangepast REDD-mechanisme (Vermindering van de uitstoot als gevolg van ontbossing en de aantasting van het bos). Maar die internationale inspanningen zullen vergeefs zijn wanneer er geen rekening wordt gehouden met de lessen die zijn getrokken uit eerdere door de Wereldbank gestuurde hervormingen in de bosbouwsector. Daarbij staat het overleven van het Congolese tropisch regenwoud op het spel.
De open brief protesteert tegen het feit dat de multinationale bosbouwondernemingen in Congo de elementaire regels van legaliteit en transparantie grofweg met de voeten treden en de rechten van de plaatselijke bevolking schenden.

http://www.greenpeace.org/belgium/nl/news/openletter-worldbank

Ik vind het heel jammer dat men hier geen rekening mee gehouden heeft. Als men hier niets tegen doet zal dit grote gevolgen hebben voor de toekomst van vele kinderen in Congo. Wat gaat de toekomst brengen voor deze kinderen als de bossen waarin deze kinderen leven verdwijnen? Daarom hoop ik dat de 'open brief' snel voor verandering zal zorgen, of dat men tenminste gaat stilstaan bij deze situatie in Congo.