PDA

Bekijk de volledige versie : Wellicht voor 'nationale veiligheid'?


Barst
13th October 2005, 01:18
Nederlandse minister van Defensie wil kruisraketten aanschaffen :rolleyes:

De Nederlandse minister van Defensie Henk Kamp wil dat het kabinet vrijdag een principebesluit neemt voor de aanschaf van Tomahawk-kruisraketten voor crisisoperaties. Dat heeft RTL-Nieuws vandaag gemeld. Betrouwbare bronnen bevestigen het bericht.

De kruisraketten zijn bestemd voor vier hypermoderne LCF-commandofregatten, die in staat zijn deze raketten af te vuren. Wanneer de kruisraketten precies worden aangeschaft, is nog niet duidelijk.

Kamp wil vrijdag ook van het kabinet een besluit over de aanschaf van vier patrouillevaartuigen. Als dat gebeurt, zal de Nederlandse marine vier M-fregatten afstoten. Voor deze fregatten bestaat in België belangstelling.

Weblog HLN, 12/10/05 23u39

bram willems
13th October 2005, 14:25
Mss moet Nederland zich eens eerder gaan bezig houden met het financieren van een plan om allochtonen beter te integreren. Nederland glijdt meer en meer af naar extreem rechtse situaties en ik denk dat hierdoor er ook meer gevaar gaat komen van binnen Nederland zelf(zie racistische daden van de laatste maanden,jaren).

Waarom moet een land als Nederland nu verdedigingswapens kopen?
of moeten wij als Belgen nu schrik krijgen voor een invasie? :D

Barst
21st October 2005, 01:20
Minister Kamp overtuigt niet met zijn introductie van kruisraketten


Militair-strategisch valt er wel wat te zeggen voor het voornemen van het kabinet om twee van onze commandofregatten met kruisraketten uit te rusten. In politiek opzicht roept de keuze voor deze wapens hoog in het geweldsspectrum veel vragen op, waarop minister Kamp van defensie tot nu toe geen overtuigende antwoorden heeft gegeven.


Nederland heeft ervoor gekozen de krijgsmacht om te vormen tot een expeditionair leger dat wereldwijd kan optreden. Willen we die ambitie waarmaken, aldus de minister, dan moet je dit leger ook de beschikking hebben over de modernste wapens. De Tomahak is een langeafstandsraket met een bereik van 1700 kilometer, die dankzij een grote precisie zeer effectief is. Het wapen kan zijn dienst bewijzen bij het ondersteunen van grondacties zonder veel sneuvelrisico. Daar komt bij dat de raket relatief goedkoop is.

Daar staat tegenover dat Nederland voor het gebruik van dit wapen volledig is aangewezen op informatie (satellietbeelden e.d.) van de VS. Nederland zou zich met dit wapen als derde land bovendien in het exclusieve gezelschap bevinden van de VS en Groot-Brittannië. Dat roept de vraag op of we ons niet bij voorbaat al te zeer aan deze landen committeren, zouden zij opnieuw ergens ter wereld tot een militaire interventie besluiten.

Minister Bot heeft onlangs, in een slip of the tongue, laten weten dat hij op grond van de ervaringen in Irak voortaan voorzichtiger wil zijn alvorens met de Amerikanen in zee te gaan. Het is nog maar de vraag of ons die ruimte wordt gegund als we eenmaal over Tomahawks beschikken. Eerder ligt het voor de hand dat er vanaf het eerste uur grote druk op ons wordt uitgeoefend om mee te doen. Wellicht zullen we zelfs een eerste klap moeten uitdelen. Daarvoor zijn we als land toch te klein, zou je denken.

Een overtuigend antwoord op deze vragen is belangrijker dan de overwegingen van de minister. Het is aantrekkelijk de marine in een expeditionaire krijgsmacht te integreren, maar dat is niet alleen afhankelijk van de Tomahawks. De minister wijst er zelf op dat de klassieke zeebeheersing na de Koude Oorlog aan betekenis heeft verloren, terwijl het belang van de bescherming van maritieme knooppunten en transportroutes is toegenomen. Op dat vlak kan de marine dus nog nuttige taken vervullen. Voor verdere stappen moet de minister met een overtuigender verhaal komen.


Trouw, 21-10-2005