PDA

Bekijk de volledige versie : Brussel haalt toptien in ranking groene Europese steden


sara.van.hecke
8th December 2009, 21:35
Brussel haalt toptien in ranking groene Europese steden

* dinsdag 08 december 2009
* Bron: belga
* Auteur: bvb

Brussel haalt met een negende plaats nog net de toptien in een onderzoek dat dertig Europese steden screende op hun "groenheid". Dat blijkt uit de eerste European Green City Index die het Duitse elektronicaconcern Siemens dinsdag voorstelde op een persconferentie.

Wat milieubeleid betreft voert Brussel zelfs de rangschikking aan. De hoofdstad moet de gouden medaille wel delen met Kopenhagen, Helsinki en Stockholm.

Brussel laat in de algemene ranking Parijs en Londen achter zich, maar presteert met een negende plaats toch minder goed dan onder meer Amsterdam en Berlijn. In totaal sprokkelde Brussel 78,01 op 100 punten bijeen.

In zes van de acht studiecategorieën duikt Brussel op in de toptien: CO2-emissies, energie, transport, water, afval en milieubeleid. Op vlak van gebouwen en luchtkwaliteit doet de stad het minder goed. Volgens de studie wordt de algemene score van Brussel naar beneden gehaald door het hoge energieverbruik per inwoner. Dat is deels te verklaren door het energieverbruik in residentiële gebouwen, dat tot de hoogste behoort in West-Europa.

De topdrie wordt aangevoerd door achtereenvolgens Kopenhagen, Stockholm en Oslo. Wenen en Amsterdam volgen op vier en vijf. Scandinavische steden scoren sowieso hoog in zowat alle categorieën. De Oost-Europese steden daarentegen zetten over het algemeen minder goede cijfers neer. Volgens de studie wordt dat verklaard door hun relatief lage bbp en een gebrek aan aandacht voor het milieu.

De index werd ontwikkeld door de Economist Intelligence Unit.

bron: www.destandaard.be

-> Een redelijke score voor Brussel. Een (gedeelde) eerste plaats voor milieubeleid had ik niet meteen verwacht. Wel jammer dat dit beleid blijkbaar toch niet altijd kan worden omgezet in resultaten. Veel verrassingen zitten er verder niet echt in het lijstje. De Scandinavische landen scoren (voorspelbaar) op alle categorieën hoog. Misschien kunnen we daar een voorbeeld aan nemen.