Inloggen

Bekijk de volledige versie : Historisch akkoord over windparken Noordzee


foets
8th December 2009, 13:34
De Europese ministers van Energie hebben een akkoord getekend voor het verbinden van alle bestaande en toekomstige offshore windparken in de Noordzee. Daardoor zullen zeker negen EU-lidstaten binnen afzienbare tijd gegarandeerd zijn van windenergie, als ze er zelf even onvoldoende of zelfs geen genereren.

ODE Vlaanderen, de Organisatie voor Duurzame Energie, spreekt van een ronduit "historisch" akkoord, niet toevallig aangekondigd op de eerste dag van de klimaattop in Kopenhagen. "België zal in 2020 een groot aantal offshore windparken hebben", voorspelt Bart Bode, directeur van de Organisatie voor Duurzame Energie. "Als het echter enkele dagen windstil zou zijn voor onze kust, dan zullen we dankzij het kabelnetwerk toch stroom kunnen krijgen, van de windparken in Zweden bijvoorbeeld. En in het hypothetische geval dat het nergens op de Noordzee zou waaien, dan zullen we energie kunnen transporteren vanuit de Noorse waterkrachtcentrales."

Met de ondertekening van dit akkoord wordt het idee van federaal minister van Energie Paul Magnette werkelijkheid. Zijn oorspronkelijke plan was om de Belgische, Franse, Nederlandse, Duitse en Luxemburgse inspanningen te verbinden via een netwerk van zeekabels in de Noordzee. Twaalf maanden later heeft dit project vorm gekregen en wordt het zelfs uitgebreid met landen als Groot-Brittannië, Ierland, Noorwegen, Zweden en Denemarken. "Vooral Groot-Brittannië is een grote aanwinst", aldus Bode, "omdat het land zwaar wil inzetten op windenergie."

Tegen 2020 moet volgens de Europese Unie in de Noordzee een capaciteit van 150 gigawatt windenergie gerealiseerd zijn, vandaag is dat nog maar 7 gigawatt. "We zullen een versnelling hoger moeten schakelen met de bouw van windmolens", beaamt Bode. "Maar we rekenen erop dat iedereen zal wakker schrikken na Kopenhagen." (Barbara Seynaeve)

Bron: De Morgen. 08/12/09 07u07

Eigen mening
Voila, Europa zit zeer duidelijk met het klimaat in hun hoofd. Dit is al een zeer goed begin. Zo moeten we minder fosielebrandstoffen gebruiken waardoor onze CO2-uitstoot gaat dalen. Zo hebben we eer een stap gezet om het milieu wat te redden. Toch zou het beter zijn dat alle landen van de EU dergelijke initiatieven neemt. Ze moeten niet per se windmolens bouwen maar toch moeten ze hard bezig zijn met alternatieve brandstoffen. Tenslotte hoop ik dat heel de wereld zulke initieven neemt om het klimaat te redden.

jolien.ceulemans
8th December 2009, 15:16
Dit is echt fantastisch nieuws! Eindelijk blijft het niet enkel bij woorden maar gaat men zich ook daadwerkelijk inzetten voor het milieu. Het is natuurlijk spijtig dat niet alle landen zich engageren voor dit project, maar het is in ieder geval al een goed begin! Dit systeem laat ook weer eens zien dat je dit probleem niet alleen kan oplossen, maar dat je de aanwezige krachten moeten bundellen, om aan een betere toekomst te werken! Een land zal dus nooit zonder stroom vallen want als het enkele dagen windstil zou zijn, wordt men toch uit de nood geholpen door middel van een kabelnetwerk dat, door de samenwerking met andere landen, vrijwillig energie naar dat land transporteert.