PDA

Bekijk de volledige versie : Zeespiegel stijgt sneller dan verwacht


foets
8th December 2009, 12:20
De zeespiegel kan nog deze eeuw met 1,9 meter stijgen. Dat is veel sneller dan verwacht. Dat schrijven Stefan Rahmstorf van het Potsdam Instituut voor Onderzoek naar Klimaatimpact en Martin Vermeer van de Technische Universiteit van Helsinki in het vakblad Proceedings van de Amerikaanse academie voor wetenschappen.
Een dergelijke stijging van de zeespiegel zou een echte bedreiging vormen voor een hele rist kuststeden en kleine eilanden.

"Als we de snelle stijging van de zeespiegel willen tegenhouden, moeten we de opwarming van de aarde zo snel mogelijk stoppen", aldus Rahmstorf. De snelheid waarmee de zeespiegel stijgt, wordt sterk beïnvloed door de gemiddelde temperatuur.

Volgens de studie zou het niveau van de zeespiegel in het jaar 2100 tussen 75 en 190 centimeter hoger staan dan nu. De wetenschappers bestudeerden daarvoor de zeespiegelniveaus en temperaturen van de afgelopen 130 jaar. "Sinds 1990 is de zeespiegel jaarlijks met 3,4 millimeter gestegen, dubbel zo snel als gemiddeld in de twintigste eeuw", zo zegt Rahmstorf.

"Aan dat tempo zou de stijging in 2100 34 centimeter bedragen, maar de gegevens zijn duidelijk: hoe warmer het wordt, hoe sneller het zeeniveau stijgt".

Volgens de studie zou een stijging van de gemiddelde temperatuur met twee graden als gevolg van het broeikaseffect, een stijging van de zeespiegel met een meter tot gevolg hebben in het jaar 2100. In het slechtste scenario -met een temperatuurstijging van vier graden- kan de zeespiegel in 2100 1,9 meter hoger staan dan nu.

Eigen mening
Ik hoop dat er dus goede maatregelen worden genomen op de milieutop in Kopenhagen. Het bewijs is er dus degelijk dat het ijs aan het smelten is en nu krijgen we het slechte nieuws dat het ijs zeer snel aan het smelten is. Daar moet absoluut iets aan gedaan worden want anders zal dit zeer grote gevolgen hebben voor bv. Nederland. Dit land is zeer laag gelegen. Door de stijging van de zeespiegel zal dit land gedeeltelijk onderlopen. Kom op wereldleiders, neem nu eens verstandige beslissingen en denk niet aan jullie portemonee! Het is 5 voor twaalf!

foets
8th December 2009, 12:29
Het artikel kwam uit de standaard. Dat was ik vergeten te melden.