PDA

Bekijk de volledige versie : Sensatie beheerst Europese televisie


BertBrockx
12th October 2005, 18:52
Dit bericht las ik in de metro misschien niet de kwaliteitskrant bij uitstek maar toch wel interessant om even te posten.


Sensatie beheerst Europese televisie
BRUSSEL De kwaliteit van de nieuwsverslaggeving op televisie gaat snel achteruit in Europa. Terwijl de meeste Europeanen hun informatie via de televisie vergaren, richten nieuwsprogramma’s zich volgens een rapport van de mediawaakhond ‘Open Society Institute’ steeds meer op sensatie. Vlaams minister van media Geert Bourgeois (N-VA) deelt de bezorgdheid, maar luidt de noodklok niet.

Tv-kijkers krijgen niet de informatie die ze nodig hebben om democratisch onderbouwde keuzes te maken, aldus het rapport.

Met name in landen waar een paar conglomeraten de tv-markt domineren en in landen die in korte tijd zijn overspoeld door commerciële zenders is de kwaliteit van de nieuwsverslaggeving gedaald.

Onderzoeksjournalistiek en programma’s voor minderheden zijn schaars op zowel publieke als commerciële netten.

Miklos Haraszti, mediadeskundige van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa ziet een verklaring in de komst van een groot aantal commerciële zenders, waardoor kijkcijferoorlogen met de publieke netten ontstonden. «Het onvermijdelijke resultaat is de debilisering van de programmering van de publieke zenders in veel Europese landen», aldus Haraszti.

Ook in België, dat in het rapport niet besproken wordt, groeit de nieuwsverslaggeving van de twee belangrijkste zenders, VTM en VRT, al een tijd naar elkaar toe. Een onderzoek van de Universiteit Antwerpen eerder dit jaar bracht echter belangrijke verschillen aan het licht. De klemtoon van de berichtgeving op VRT zou meer liggen op nieuwsfeiten uit het buitenland en de politiek, die op VTM meer op criminaliteit.

«Ik deel alvast de bezorgdheid van het rapport », aldus minister Geert Bourgeois. «Er is natuurlijk sprake van concurrentie, maar de berichtgeving op de openbare omroep mag niet vervlakken.» De keuze van onderwerpen kan volgens Bourgeois naar elkaar toe groeien, maar een publieke omroep moet steeds een meerwaarde geven.

Zo mogen ongevallen een plaats krijgen, maar moet de VRT daar duiding rond geven.

Een klemtoon op de verkeersveiligheid bijvoorbeeld.

Bourgeois wijst wel op het feit dat politieke duiding op de VRT , met programma’s als Villa Politica, een steeds grotere plaats heeft gekregen. Enkel de onderzoeksjournalistiek van eigen bodem moet volgens de mediaminister meer aan bod komen.

Bron: www.freemetro.be
12-10-'05 ;)