PDA

Bekijk de volledige versie : Wereldwijde steun voor actie tegen opwarming aarde.


marie.vanhoof
7th December 2009, 21:20
"Wereldwijde steun voor actie tegen opwarming aarde"

BRON: De Morgen

Uit een rondvraag onder respondenten uit 23 landen blijkt dat twee derde de opwarming van de aarde een "zeer belangrijk" probleem vindt. Dit is een ongekend hoog aantal sinds de eerste soortgelijke enquête in 1998.
De poll werd gehouden tussen 19 juni en 13 oktober door Globescan in opdracht van BBC World Service bij 24.071 inwoners uit 23 landen waaronder de dichtstbevolkte ter wereld zoals China, India, de VS, Indonesië, Brazilië, Pakistan, Nigeria en Rusland.

Hoewel het wereldwijde sensibiliseringsniveau een record bereikt (64 % ten opzichte van 44 % in 1998), gaan twee landen er op achteruit: China (57 % in 2009 tegen 59 % in 2007) en de VS (45 % in 2009 tegen 50 % in 2007), de belangrijkste uitstoters van CO2 ter wereld. De landen met de beste sensibiliseringsniveaus zijn Brazilië (86 %), Costa Rica en de Filippijnen (83 %) en Turkije (81 %).

Wereldwijde steun voor actie
Ondanks de recessie steunt 61 % van de ondervraagden het idee dat hun regering investeert in de strijd tegen de opwarming van de aarde, zelfs als dit implicaties voor de economie zou hebben. "De poll toont een wereldwijde sterke steun aan voor actie tegen de opwarming van de aarde, ondanks de recessie. Toch suggereert de ambivalente houding van de VS en China dat de anderen het voorbeeld moeten geven in Kopenhagen", zegt Doug Miller, directeur van Globescan.

Nieuw akkoord
Op de VN-klimaattop in Kopenhagen, van 7 tot 18 december, zullen 192 landen een akkoord proberen te bereiken om het Kyoto-protocol te vervangen dat in 2012 afloopt. (belga/vsv)

Mening:

Citaat: "Uit een rondvraag onder respondenten uit 23 landen blijkt dat twee derde de opwarming van de aarde een "zeer belangrijk" probleem vindt."

Ik denk dat de opwarming van de aarde al langer dan vandaag een groot probleem is. Jaren geleden zochten ze ook naar een oplossing, maar er kwam en komt nog steeds geen schot in de zaak. We geraken niet vooruit. Ons kleine landje is al op de vingers getikt omdat er te veel fijn stof in de lucht zit.

Ik hoop ook dat ze tijdens de klimaattop ook rekening houden met de boeren hier. De uitstoot van de broeikasgassen in de Vlaamse land- en tuinbouw is namelijk gezakt met 29%! Ik vind dat toch een hele prestatie. De Boerenbond benadrukt dat ze deze klimaatinspanningen moeten volhouden, en ze hebben gelijk! (BRON: De Morgen)

Er moet niet zomaar iets veranderen, maar ze moeten drastische maatregelen treffen!

marie.vanhoof
7th December 2009, 21:23
[SIZE=4]Uitstoot broeikasgassen Vlaamse land- en tuinbouw gezakt met 29%[/SIZE]

BRON: De Morgen

De Vlaamse land- en tuinbouw heeft de uitstoot van broeikasgassen met 29 procent verminderd tegenover 1990. Dat zegt de Boerenbond, die vraagt dat er rekening wordt gehouden met de inspanningen die de Vlaamse land- en tuinbouw al leverden. Wel benadrukt de Boerenbond dat de Vlaamse land- en tuinbouw de klimaatinspanningen moet voortzetten.

Copa-Cogeca, de Europese koepel van landbouworganisaties, en de Boerenbond pleiten voor een globaal klimaatakkoord. De landbouwsector is bereid zijn rol verder op te nemen en zijn bijdrage te leveren.

Emissies
Bij het uitwerken van gepaste maatregelen moet volgens de Boerenbond ook rekening worden gehouden met de specifieke emissies in de landbouwsector (methaan en lachgas). Deze zijn onlosmakelijk verbonden aan de productie van voedsel, stelt de Boerenbond.

Toch kan de land- en tuinbouw volgens de Boerenbond nu al goede resultaten voorleggen. Zowel in Europa als in Vlaanderen verminderde de sector zijn uitstoot van broeikasgassen met respectievelijk 20 en 29 procent ten opzichte van het referentiejaar 1990.

Inspanningen
"Het spreekt voor zich dat hiermee in een volgende verbintenisperiode rekening wordt gehouden. Zo zorgen de reeds geleverde inspanningen ervoor dat de uitstoot van CO2-equivalenten bij de productie van een kilogram rundvlees in Vlaanderen maar een derde bedraagt van de uitstoot van CO2-equivalenten bij de productie van een kilogram Braziliaans rundvlees", luidt het.

Mening:

Dit is het artikel waarnaar ik verwijs bij mijn mening: Zie artikel hieronder