PDA

Bekijk de volledige versie : Doorbraak in onderzoek naar alzheimer


Femke.Van.Dyck
6th December 2009, 13:43
Doorbraak in onderzoek naar alzheimer
Een team van internationale wetenschappers, met onder meer de Vlaamse professor Christine Van Broeckhoven, heeft het onderzoek naar alzheimer in een stroomversnelling gebracht. Volgens Van Broeckhoven gaat het om de grootste doorbraak in vijftien jaar.

Aan het Belgische luik van het onderzoek werkten wetenschappers van het VIB, het Instituut Born-Bunge en de Universiteit Antwerpen mee. Samen met het internationale team ontdekten ze dat drie genen, ApoJ, CR1 en PICALM, een rol spelen in de aanmaak van het eiwit dat plakken vormt in de hersenen van alzheimerpatiënten.

In de jaren negentig werd een eerste genetische risicofactor geïdentificeerd en pas nu konden er drie andere met zekerheid worden vastgesteld. 'Het onderzoek naar alzheimer is een erg competitieve business', zegt Christine Van Broeckhoven. 'Er is veel geld te verdienen met de geneesmiddelen en dat maakt de samenwerking tussen verschillende instellingen moeilijk.'
Het is de eerste keer dat op een dergelijke schaal internationaal de koppen bij elkaar worden gestoken. De wetenschappers voerden tests uit op 20.000 proefpersonen, waarvan 2.000 in België.

'De resultaten zullen het onderzoek in een stroomversnelling brengen', aldus Van Broeckhoven. 'We zullen beter kunnen voorspellen wie risico loopt om alzheimer te ontwikkelen en er komen meer mogelijkheden om de ziekte af te remmen.'
Wereldwijd lijden 30 miljoen mensen aan dementie. Binnen twintig jaar zal dat aantal verdubbelen.

Bron: De Tijd
Datum: 06/09/2009

Eigen mening:
Hier nog een artikel uit “de oude doos” maar daarom niet onbelangrijk!
Eigenlijk kan je dit artikel ook onder gezondheid plaatsen. Maar omdat het artikel over de wetenschappers gaat, heb ik het onder wetenschap geplaatst.
Spijtig das er op gezondheidsvlak ook al concurrentie bestaat. Dit is enerzijds wel goed omdat de verschillende instellingen willen blijven innoveren. Maar anderzijds negatief omdat het de samenwerking (en de eventuele vruchtbare ideeën) zomaar onbenut blijft.
Wel is het goed dat de ziekte Alzheimer op allerlei manieren in het nieuws komt.
Het is zelfs eigenlijk een “hot topic”:
- Film: De zaak Alzheimer (wat een mens allemaal niet kan doen)
- Soap: David (Hierin werkt een van de hoofdpersonages aan een doorbraak in de ziekte)
- Artikels en getuigenissen in kranten

Dit artikel doet echt goed omdat er nog mensen zijn wiens activiteiten nog een échte toegevoegde waarde hebben!

Mathias Van der Sanden
19th May 2010, 20:30
Het is goed dat men een doorbraak heeft gevonden in het onderzoek naar alzheimer, maar ik denk dat het toch nog enkele jaren zal duren vooraleer er echt maatregelen kunnen getroffen worden. Momenteel kunnen ze de ziekte nog niet genezen, maar ik geloof er wel in dat men op langere termijn, tien, twintig jaar, een medicijn gaan vinden om alzheimer te genezen. Ze moeten dus blijven zoeken naar mogelijke oplossingen, want wereldwijd lijden er toch veel mensen aan die ziekte. Het is ook positief dat er een Vlaamse professor bij betrokken is.