PDA

Bekijk de volledige versie : Spanje zet eerste stap naar verbod op kruisbeelden in scholen


Stef.Van.Bauwel
3rd December 2009, 17:03
Spanje zet eerste stap naar verbod op kruisbeelden in scholen

MADRID - Spanje heeft woensdagavond een eerste stap gezet naar een verbod op kruisbeelden in scholen. De kleine partij ERC kwam met het voorstel op de proppen na een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en krijgt bijval.

In Italië wilde een atheïstische moeder niet dat haar kinderen op school met kruisbeelden werden geconfronteerd. Een Italiaanse rechtbank stelde haar in het ongelijk maar ze stapte naar het Europees Hof voor de Mensenrechten. Dat gaf haar wel gelijk en kende haar een schadevergoeding van 5.000 euro toe voor morele schade, te betalen door de Italiaanse staat.

De kleine Catalaanse partij ERC grijpt de beslissing van het hof nu aan om ook in Spanje een verbod te verkrijgen. Het voorstel werd in een parlementaire commissie goedgekeurd met 20 stemmen tegen 16. De socialisten en de BNG uit Galicië steunen het verbod, de grootste oppositiepartij, de Partido Popular, stemde tegen.

Naar aanleiding van de uitspraak van het Europees Hof voor de Mensenrechten heeft het Poolse parlement een resolutie aangenomen die scholen in het overwegend katholieke land steunt in hun beslissing om kruisbeelden op te hangen. De Polen vrezen dat de beslissing van de mensenrechtenraad uiteindelijk zal leiden tot een herziening van het gebruik van religieuze symbolen op Europese scholen.

Bron: www.standaard.be, 3 december 2009

Mening: Ik vind het goed dat deze moeder opkomt voor haar eigen religieuze overtuigingen en dat ook het Europees Hof voor de Mensenrechten haar gelijk geeft dat ze dit aanklaagt. Persoonlijk vind ik dat een uitkering hier niet hoeft en zeker niet op zijn plaats is. Het enige wat ik hier nog op wil zeggen is dat ik hoop dat er in de toekomst alleen nog maar scholen zijn waar geen religie van toepassing is. Op deze manier wordt niemand met dingen geconfronteerd die hij/zij niet wil. Op deze manier zal bv iemand met een opleiding in een katholieke school niet voorgetrokken worden op iemand die naar een vrije school is geweest als beiden soliciteren voor een job in een katholieke school.