PDA

Bekijk de volledige versie : Poetin mogelijk weer presidentskandidaat in 2012


Marijke.Van.Sprengel
3rd December 2009, 16:16
De Standaard
donderdag 03 december 2009

MOSKOU - De Russische premier Vladimir Poetin overweegt zich in 2012 opnieuw verkiesbaar te stellen voor het presidentschap. Dat heeft hij vandaag op televisie gezegd.

Poetin reageerde op een vraag die hem door een beller werd gesteld tijdens een live uitgezonden televisieprogramma.

De premier zei niet het idee te hebben dat hij snel moest beslissen over zijn eventuele kandidatuur. Daarvoor was hij te druk met zijn verantwoordelijkheden als premier, aldus Poetin. Die houden in dat hij soms impopulaire maatregelen moet nemen, zei de premier, en daarbij kan hij electorale overwegingen niet gebruiken.

Poetin moest in 2008 afstand doen van het Russische presidentschap omdat hij er al twee termijnen van vier jaar op had zitten. Sindsdien is de termijn verlengd naar zes jaar en bij de volgende verkiezingen in 2012 kan Poetin zich gewoon weer kandidaat stellen.

Mijn Mening

poeten die terug president kan worden, waar gaat het toch heen met Rusland? Men moet van dat communistische regime af en dat gaat echt niet lukken als Poetin terug president wordt, hij heeft zijn tijd gehad. Hij is acht jaar president geweest en dat is meer dan genoeg naar mijn mening. Wat als Bush en Blair ook terug willen komen? Gaat dit dan ook zomaar gaan?
Als een president de maximumtermijn heeft uitgedaan mag hij geen president meer worden ook al worden de reglementen gewijzigd, anders verandert er helemaal niets tegenover vroeger. Die regels zijn er gekomen zodat 1 persoon niet voor lange tijd de macht heeft, dus men kan niet toestand dat Poetin terug president wordt.

Vanhoof.Stef
4th December 2009, 13:59
Ik denk dat het helemaal niet zo goed gaat zijn voor Rusland als Poetin terug komt als president. Is er veel verschil met nu? Niet echt. Medvedev de president van nu is eigenlijk een schoothondje van Poetin die de functie ven premier bekleed. Medvedev doet nu eigenlijk wat Poetin hem zegt dus veel verschil is er niet tussen Poetin als president of Medvedev of eender welk partijlid als president.
Het probleem van Poetin is het probleem van vele grote leiders, hij wil goed doen voor zijn volk maar door dit zo obsessief te willen weergeven komt zijn manier van regeren over als die van een dictator. Ik denk maar aan het uitschakelen van enige vorm van oppositie, zoals bijvoorbeeld ex - schaakwereldkampioen Kasparov.
Poetin heeft misschien wel een boel kwaliteiten om een goed president te zijn maar zijn dictatoriaal kantje doet deze allemaal teniet.
Laatst zag ik een reportage over Siberië. Deze mensen waren heel wat meer tevreden ten tijde van het zwaar communistisch regime. Dit zou allemaal te wijten zijn aan Poetin en zijn combinatie van verschillende politieke stromingen. De patij waar hij voorzitter is Verenigd Rusland is een centrum partij (zo noemen ze zich alleszins zelf) maar deze bestaat uit ex -communisten. Door hun verleden als communist willen velen het heel anders aanpakken en vandaar de moeilijkheden voor het volk.

Barst
10th December 2011, 17:25
Luis in de pels van het Kremlin


MOSKOU - De protesten vandaag voor eerlijke verkiezingen in Rusland moeten het doen zonder Aleksej Navalny, momenteel de meest bindende oppositiefiguur. Hij moet toekijken vanuit de gevangenis. 'De straat krijgt een leider, achter de tralies.'


Met één uitspraak plakte Aleksej Navalny (35) een vernietigend etiket op Verenigd Rusland, waar de regeringspartij sindsdien niet van verlost raakt. 'De partij van oplichters en dieven', sprak Navalny op een Russisch radiostation. Niet alleen de oppositie nam de leuze over, maar ook de Russische bevolking. Met zijn uitspraak heeft Navalny zich ontpopt als de tegenstander van het Kremlin. Het gevaar voor premier Vladimir Poetin en president Dmitri Medvedev is dat Navalny als enige in staat is verschillende groeperingen te mobiliseren.

Maar hij is vandaag niet bij de door de oppositie aangekondigde demonstraties in zeventig Russische steden. Het is het protest tegen de verkiezingsfraude van afgelopen zondag. In plaats daarvan zit Navalny in de gevangenis. Een dag na de verkiezingen leidde de advocaat een groot protest in de hoofdstad Moskou.

Het was Navalny die op zijn weblog woedend een oproep deed tot een demonstratie tegen de fraude bij de parlementsverkiezingen, waarbij Verenigd Rusland bijna 50 procent van de stemmen binnenhaalde. Hij verzocht 'nationalisten, liberalen, linksen, groenen, vegetariërs, marsmannetjes' te komen. 'De partij van oplichters en dieven heeft onze stemmen gestolen', schreef hij.

De Russen reageerden. Mede door de oproep van Navalny demonstreerden maandag vijf- tot tienduizend mensen in het centrum van Moskou. Een ongekend groot aantal sinds Poetin vanaf 2000, eerst als president en tegenwoordig als premier, in Rusland aan de macht is. Bij het protest arresteerde de politie Navalny. De volgende dag werd hij veroordeeld tot vijftien dagen cel wegens ongehoorzaamheid aan politieorders.


Onafhankelijkheid

Maar het internet is zijn belangrijkste wapen. Met zijn blog en anti-corruptiesite Rospil toont Navalny zich een moeilijk te bestrijden tegenstander voor het Kremlin. Op de sociale netwerksite Twitter heeft hij ruim 135.000 mensen die hem volgen. Internet is het terrein voor mensen als Navalny, meent Oleg Kozyrev. Hij geldt naast Navalny als een van de bekendste bloggers van Rusland. De televisie staat onder controle van de overheid en kritische kranten zijn er alleen in kleine oplages. Het internet is geheel vrij.

'Rusland is een autoritaire staat. Er zijn vrijheden', legt Kozyrev uit. 'Want tegenover het Westen kan Moskou zich geen totalitair optreden veroorloven. Daarbij heeft de regering de slag gemist. Internet is inmiddels te groot om te censureren.'

Op zijn blog en site kaart Navalny overheidscorruptie aan. Hij roept burgers op om corruptie, de grootste ergernis onder de bevolking, te melden. Ook vraagt hij om donaties, zodat Navalny met zijn team financieel de strijd aan kan gaan. Navalny ontdekte in november vorig jaar dat het Russische staatsbedrijf Transneft, dat de oliepijpleidingen beheert, drie miljard euro heeft laten verdwijnen. Dat bedrag is sindsdien spoorloos. 'Het zijn deze initiatieven, waardoor binnen Rusland een burgermaatschappij ontstaat, die zich verenigt en zich verzet tegen de overheid', zegt Kozyrev.

Navalny is anders dan de andere oppositieleden in Rusland. Bekende namen als Boris Nemtsov en Michail Kasjanov zijn besmet. Ze behoren tot de politieke elite en krijgen de schuld van de chaos in de jaren negentig, toen politici als Nemtsov het voor het zeggen hadden. De Russische bevolking moet weinig van hen hebben en voor het Kremlin vormen zij een makkelijke prooi om zwart te maken.

Blogger Navalny draagt deze ballast niet met zich mee. Hij staat boven de partijen. Hij vindt aanhang onder liberalen, hoewel de liberale oppositiepartij Jabloko hem in 2007 uit de partij zette, omdat ze Navalny te nationalistisch vond. Sindsdien manifesteert Navalny zich als een ongebonden activist. Hij spreekt door het hele land.

In de onafhankelijkheid ligt zijn kracht, zegt Aleksej Moechin, directeur van het Centrum van Politieke Informatie in Moskou. 'Russen houden er niet van als politieke partijen problemen naar zich toetrekken. In de politiek hebben de burgers geen vertrouwen. Tijdens de Sovjet-Unie gebruikte de Communistische Partij de burgers met sociale leuzen. De Russen hebben geen zin dat ze nog een keer voor het karretje worden gespannen.'


Nationalisten

Navalny spreekt ook nog een andere groep aan, de nationalisten. Zij behoren tot felle critici van het Kremlin en gaan geweld niet uit de weg, zoals bleek tijdens de decemberrellen van vorig jaar. De regering vreest deze groep. Navalny schroomt niet om deel te nemen aan de jaarlijkse Russische mars in november. Een optocht waaraan nazi's, ultranationalisten en orthodoxe christenen meedoen. Ze roepen leuzen als 'Rusland voor de Russen'. Navalny loopt ertussen, samen met gewone, ontevreden burgers.

Na afloop van de Russische mars in november sprak Navalny de deelnemers toe. Hij verzet zich tegen de miljarden roebels die het Kremlin in de ontwikkeling van de Kaukasus steekt. Geld dat verdwijnt in de zakken van de plaatselijke bestuurders. 'Stop het voeden van de Kaukasus', riep Navalny tegen de menigte.

Het Kremlin erkent het gevaar van Navalny, zegt Moechin. De overheid pakt daarom oppositiepartijen als de Partij voor de Volksvrijheid en Links Front bewust niet hard aan. 'De regering kan ze uitschakelen, maar doet dat niet. Als deze oppositiepartijen wegvallen, komen Navalny en Jevgenija Tsjirikova daarvoor in de plaats. Zij vormen een grotere bedreiging.' Tsjirikova is de milieu-activiste die het voortouw neemt in de bescherming van het eeuwenoude Chimki-bos. De overheid wil hier een snelweg aanleggen tussen Moskou en Sint-Petersburg. Navalny en zij trekken regelmatig samen op.

Met de vijftien dagen cel is het Kremlin nog niet klaar met Navalny. De pro-Poetinjeugdbeweging de Jonge Garde heeft een aanklacht ingediend tegen Navalny. De organisatie beticht hem van haatzaaien en het oproepen tot rellen. Navalny kan daarvoor een nieuwe gevangenisstraf krijgen.


Anti-tandem

Maar Navalny in de gevangenis stoppen is een politieke fout, meent hoofdredacteur Aleksej Venediktov van het onafhankelijke radiostation Echo van Moskou. Op de website van het station schreef hij: 'De arrestatie maakt Navalny van een online tot een offlineleider. De straat krijgt een leider, achter de tralies. Degenen die het in de oppositie niet eens zijn met Navalny, zijn opvattingen en zijn daden worden gedwongen hem te ondersteunen. Zulke politieke fouten zijn historisch kostbaar voor degenen die hem plegen. Niet meteen, maar onvermijdelijk.'

Blogger Kozyrev ziet Navalny en Tsjirikova als het antwoord tegen het Kremlin. 'Beiden gebruiken actief internet. Samen vormen ze een nieuwe generatie. Zij vormen de anti-tandem tegen Poetin en Medvedev.'


DS, 10-12-2011 (Floris Akkerman)