PDA

Bekijk de volledige versie : De VS vragen België niet om extra troepen


marijn.van.de.waeter
3rd December 2009, 08:26
BRUSSEL - De Amerikaanse diplomaat Richard Holbrooke vraagt België niet om extra troepen te sturen naar Afghanistan. De VS zouden het wel zeer op prijs stellen mocht ons land extra kunnen bijdragen op humanitair vlak.

De Amerikaanse president Barack Obama kondigde dinsdag aan 30.000 Amerikaanse militairen extra naar Afghanistan te sturen, maar vroeg ook om hulp van zijn bondgenoten. Diplomaat Holbrooke zal daaromtrent overleg plegen met de internationale partners van de VS. In de aanloop van de NAVO-top van donderdag en vrijdag in Brussel had hij al een gesprek met de kersverse Belgische minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V).

Holbrooke zei na afloop van dat gesprek dat de VS niet verwachten dat België extra troepen stuurt naar Afghanistan, maar dat ze wel hopen dat ons land bereid is om extra humanitaire hulp te bieden. 'België is een soeverein land, wij kunnen het niet dwingen. Maar extra humanitaire hulp zou zeer welkom zijn,' zei hij in een interview met de RTBF. De VS rekenen op steun op het vlak van landbouw, gezondheidzorg, politietraining en de opbouw van justitie.

Eerder op de dag had minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) laten weten nog 'niets uit te sluiten en niets aan te kondigen' omtrent extra hulp van België. Hij zei wel zich zeer goed te kunnen vinden in de strategie die Obama uit de doeken heeft gedaan. 'Hij wil de klus in Afghanistan afwerken, ondanks de terughoudendheid van de publieke opinie', sprak De Crem in het Radio 1-programma De Ochtend.

België heeft momenteel 600 soldaten in Afghanistan. Ons land heeft vooropgesteld dat het tot eind 2010 vertegenwoordigd blijft in het oorlogsgebied. Of De Crem een verlengd verblijf ziet zitten, wou hij niet kwijt.
bron:www.standaard.be

eigen mening:

In mijn ogen is het ook beter dat België vooral humanitaire hulp zend naar Afghanistan. Hierdoor wordt het land beetje bij beetje terug opgebouwd. En er is minder risico dat iemand van onze militairen gewond raakt daar. De bevolking van Afghanistan gaat het ook meer waarderen dat er extra hulp komt in de plaats van nog nieuwe militairen. En dat Obama de situatie in Afghanistan eindelijk wil afronden vind ik zeer goed. De oorlog daar is toch grotendeels verloren.

Esther Horemans
5th December 2009, 10:10
Naar mijn mening is het beter om humanitaire hulp te bieden, omdat ook dit een belangrijk aspect is van oorlog voeren. Oorlog gaat niet enkel om vechten, maar ook om de mensen zelf. Ook zijn er minder mensenlevens in gevaar wanneer we geen extra soldaten sturen. Ik hoop dat het iets uithaalt.

elise.van.den.brande
6th December 2009, 13:33
De ministerraad heeft beslist de Belgische aanwezigheid in Afghanistan licht te verhogen. Daarop werd aangedrongen door de Verenigde Staten. Concreet zal ons land "twee of drie" politiemensen en één magistraat leveren in het kader van de Europese missie EUPOL. Daarnaast zal een tweede legereenheid worden uitgestuurd om de vorming van het Afghaanse leger bij te staan. De beslissing volgde enkele uren voor een ontmoeting tussen premier Leterme en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton.

Die tweede legereenheid, een kleine veertig man sterk, zal zich volgens defensieminister Pieter De Crem (CD&V) aansluiten bij de huidige militaire inspanningen. In de loop van 2010 zal daarover een evaluatie plaatsvinden, om "op een duidelijk manier beslissingen te nemen over de duur van het engagement". Met de komst van die extra legereenheid zal de Belgische militaire aanwezigheid in het land oplopen tot 600 eenheden. Die vormen een klein deel van de 83.457 militairen van de internationale troepenmacht ISAF, onder leiding van de NAVO.

37.000 extra militairen
De laatste dagen hebben de VS en een twintigtal andere landen beloofd om volgend jaar 37.000 extra militairen naar het land te sturen, om er de opstandige taliban te gaan bestrijden.

Volgens de regering zal binnen de FOD Buitenlandse Zaken ook een speciale gezant voor Afghanistan en Pakistan afgevaardigd worden. Daarmee zal de vertegenwoordiging van België verzekerd worden bij het strategisch overleg in de schoot van de informele internationale groep voor beide landen, onder leiding van Amerikaans gezant, Richard Holbrooke. (belga/sps)

Bron: www.hln.be

België kon volgens mij niet anders als ook een klein deel van de extra troepen te leveren voor deze missie om onder de druk van de Amerikanen en de NAVO uit te blijven. Hopelijk vallen er niet te veel slachtoffers.