PDA

Bekijk de volledige versie : IJstijd in Europa kan op enkele maanden tijd losbarsten


Ruben Slegers
3rd December 2009, 08:47
Een nieuwe ijstijd lijkt heel onwaarschijnlijk voor onze generatie, maar wetenschappers hebben ontdekt dat een mini-ijstijd al binnen een termijn van enkele maanden zou kunnen ontstaan. De vorige ijstijd ontstond ongeveer 12.800 jaar geleden, en ook dat gebeurde op enkele maanden tijd. De koude periode duurde echter wel 1.300 jaar.

De rampenfilm 'The Day After Tomorrow' kwam soms nogal komisch over: op enkele dagen tijd barstte een nieuwe ijstijd los en werd een groot deel van de wereld onbewoonbaar. Canadese wetenschappers onderzochten de vorige ijstijd en kwamen tot de conclusie dat het scenario van de film misschien niet volledig science fiction is. Waar vroeger gedacht werd dat een ijstijd tientallen jaren nodig had, blijkt nu dat deze ijskoude periode al in enkele maanden kan beginnen.

IJstijd
De vorige ijstijd ontstond toen het bevroren Lake Agassiz in Noord-Amerika uit z'n voegen trad en koud water in het noorden van de Atlantische Oceaan deed stromen. Zonder de warme input van de oceaan zakten de temperaturen en groeiden de ijslagen aan. Vreemd genoeg gebeurde dit op enkele maanden tijd, maximum twee jaar, aldus de wetenschappers.

Catastrofe
Mocht hetzelfde vandaag gebeuren zou Ierland het klimaat van het Svalbard krijgen, een eilandengroep in de buurt van de Noordpool. Het herstel van de situatie in de oceaan duurde ongeveer twee eeuwen. Volgens de wetenschappers is het helemaal niet zo onwaarschijnlijk dat zoiets vandaag opnieuw zou kunnen gebeuren. Als de ijsmassa in Groenland plots zou smelten, zou dat een catastrofe kunnen ontketenen.


Bron: http://www.hln.be/hln/nl/5096/Kopenhagen-2009/article/detail/1036787/2009/12/02/IJstijd-in-Europa-kan-op-enkele-maanden-tijd-losbarsten.dhtml


Eigen mening:
Ik vind dit een zeer beangstigend feit. Het is natuurlijk maar theorethisch gezien en de kans dat het nog eens gebeurt is waarschijnlijk niet groot. Toch boezemt dit me angst in, als je weet dat een ijstijd gemakkelijk opnieuw kan uitbreken...

Vanhoof.Stef
3rd December 2009, 11:30
Nu stel ik mij toch de vraag dat wetenschappers wel weten wat ze doen? Ik begrijp deze theorie en kan deze aannemen geen probleem maar deze theorie staat mijns inziens toch 180 graden tegenover de theorie van de opwarming van de aarde. De heersende theorie die al jaren werd bestudeert en nu eindelijk fatsoenlijk gehoor krijgt (kijk naar de klimaatcongressen, afspraken,..).
Wat moeten we nu geloven? Dat de aarde enorm aan het opwarmen is en dat we echt noodzakelijk groene energie moeten gebruiken en de CO2 uitstoot verminderen of kunnen we doen wat we willen want er komt toch een ijstijd aan die dit alles op natuurlijke wijze stopt (door een ijstijd).
Want als ik het goed heb is een ijstijd een bepaalde tijdspanne waarin het opmerkelijk kouder is en grote gebieden op de wereld permanent bevroren zijn of onder een dikke ijslaag liggen.
Beide situaties zijn voor de mens negatief dus hopelijk zorgt het proces van deze 2 gebeurtenissen (zowel ijstijd als opwarming van de aarde) voor een goede tussenoplossing qua levensomstandigheden.

Nathalie.Tilemans
7th December 2009, 10:39
Dit artikel staat inderdaad haaks op de theorie van de opwarming van de Aarde. Toch ben ik eerder geneigd deze theorie te geloven dan de andere.
Ik geloof eerder dat er een nieuwe ijstijd in aantocht is, dan dat de Aarde gaat opwarmen.
De theorie over een komende ijstijd moet je wel niet zo dramatisch bekijken. Het zal hier eerder gaan over een kleine ijstijd, gelijkend op de laatste ijstijd die de Aarde heeft gekend. Op deze site (http://nl.wikipedia.org/wiki/Kleine_ijstijd) kan je daar iets meer over lezen.
Zoals je op de site kan lezen, betekende de laatste kleine ijstijd maar een temperatuurschommeling van 1 à 2 graden. Dat is niet echt veel. Het heeft wel invloed op het weer, maar de gevolgen zijn niet al te drastisch.
Op de Aarde wisselen koudere periodes zich altijd af met warmere periodes. Het kan nooit altijd even warm zijn. Dat noemen ze temperatuurschommelingen en dat is doodnormaal. Na een bergop komt er altijd een bergaf.
De laatste ijstijd was een bergaf (qua temperatuur) en als ze het nu hebben over de opwarming van de Aarde, dan is dit de bergop (qua temperatuur). Aangezien we momenteel niet in een ijstijd zitten, is het logisch dat er in de toekomst een nieuwe ijstijd komt want dat past in het plaatje van afwisselen tussen warmere en koudere periodes.