PDA

Bekijk de volledige versie : De zin van rondjes draaien in de ruimte


marijn.van.de.waeter
2nd December 2009, 08:03
BRUSSEL - Wat heeft Frank De Winne uitgespookt in de ruimte? En vooral waarom? Hoe zinnig is het internationale ruimtestation?

Van onze redacteur

Meer dan honderd miljoen kilometer heeft Frank De Winne afgelegd in de 188 dagen die hij in de ruimte doorbracht. Maar vreemde planeten heeft hij niet verkend: rondjes draaiend om de aarde is hij nooit verder dan zo'n vierhonderd kilometer van onze planeet geweest. En erg veel Belgische wetenschappelijke experimenten heeft hij niet gedaan in het internationale ruimtestation ISS. Maar wat dan wél?

In het nieuws is het voorbije halve jaar te volgen geweest hoe De Winne in het ISS taken uitvoerde die uiteenliepen van loodgieterij (aan het nukkige hightechtoilet dat urine moest recycleren tot drinkwater), over het installeren van nieuwe onderdelen van het ruimtestation, tot het bevel voeren over de zeskoppige bemanning van het ruimtestation, als eerste commandant van het ISS die géén Rus of Amerikaan was.

De vraag naar de zin van die ruimteactiviteiten hangt samen met die naar de zin van het hele ruimtestation — met een prijskaartje van meer dan honderd miljard euro — waarvan het doel nooit heel helder omschreven was.

Volgens de Nasa en de Esa is het ISS een laboratorium om wetenschappelijke proeven te doen. Voor de Amerikaanse politici die het budget goedkeuren, is het een subsidieprogramma voor de lucht- en ruimtevaartindustrie. Voor Bill Clinton die de Russen bij het project betrok, was het een onderdeel van een diplomatiek spel en een manier om ex-Sovjet-raketingenieurs aan het werk en uit de handen van de meest biedende potentaat uit het Midden-Oosten te houden. Voor Europa is het een goedkope manier om toegang te krijgen tot de selecte club van bemande ruimtevaartmogendheden, zonder zelf een Sojoez of een Space Shuttle te moeten ontwikkelen. Voor een land als België is het een manier om wat nationaal ruimteprestige te oogsten en de industrie aan bestellingen te helpen. En voor ruimtevaartsupporters is het een eerste stap naar de kolonisatie van de ruimte, een plaats om relatief dicht bij huis ervaring op te doen met ruimtetechnologie, om de knepen van het vak te leren, om uit te proberen hoe je in de ruimte grote constructies bouwt en een ingewikkelde infrastructuur draaiende houdt.

Het ISS is elk van die dingen een beetje en De Winnes missie levert aan vele ervan een bijdrage. België mag glimmen van trots bij zijn ruimtecommandant, Europa zet zichzelf op de kaart, en we doen ervaring op met leven en werken in de ruimte, inclusief de nodige loodgieterij. Of dat de prijs waard is, dat is een vraag die iedereen zelf mag beantwoorden.

bron: www.standaard.be

eigen mening:

Ik denk dat iets al het ISS zeer nuttig kan zijn voor de toekomst. Men voert daar allerlei proeven uit en hoeveelste meer we kennen over het "leven" buiten onze eigen atmosfeer hoe beter we ons ruimteprogramma kunnen maken. Wie weet zal de mens ooit wel op een andere planeet kunnen gaan wonen. Maar voor dit zover is moet men eerst alles uittesten en ik denk dat het ISS hierin wel een grote rol kan spelen.

yannick.michiels
2nd December 2009, 09:47
Volgens mij is ruimtevaart en het ISS zeer nuttig en helemaal geen weggesmeten geld. Dankzij deze technologie wordt ons dagelijks leven beter en comfortabeler, door nieuwe technieken, apparaten,... .

Natuurlijk mogen wij als Belgen ook zeer blij zijn dat Frank De Winne toch een internationale taak kreeg in het 'ruimteschip'. Door deze functie zal België ook meer en meer te maken hebben met ontwikkeling in ruimtevaart. En dit is (zoals Marijn al zei) toch iets belangrijks, als we ooit op een andere planeet moeten gaan wonen.