PDA

Bekijk de volledige versie : Adopteer eens een kerstboom


Paulien.Detailleur
1st December 2009, 12:59
[SIZE=5]Adopteer eens een kerstboom[/SIZE]

* dinsdag 01 december 2009
* Auteur: Eddy Meulemans

[SIZE=3]In plaats van een kerstboom te kopen kun je in Arendonk nu ook een Noord-Europese fijnspar adopteren. Veel beter voor het milieu.[/SIZE]

Het idee van kerstboomadoptie is simpel: je koopt dit jaar voor 40 euro een kerstboom bij de vzw Champwell Biopromo in Arendonk in de Antwerpse Kempen. De boom, met kluit en pot erbij, wordt aan huis geleverd. Je hangt er slingers en kerstballen in en na Nieuwjaar komt Champwell je spar weer ophalen. Het boompje krijgt een label op jouw naam en wordt opnieuw in de natuur geplant, in een groot sparrenbos vlakbij het F1-circuit van Francorchamps. Volgend jaar in december krijg je je persoonlijke boom terug. Vanaf het tweede tot het vierde jaar betaal je 20 euro.

'Het grote voordeel is dat je boom in januari weer verder leeft in de natuur en niet op de brandstapel belandt. Elk jaar worden er miljoenen kerstbomen verbrand, waarbij vele tonnen CO2 worden uitgestoten', zegt Machteld Mertens, een adoptiemoeder van Champwell Biopromo die de kerstboomadoptie ontdekte in Nederland.

Groeien

'Behalve dat je het milieu spaart, is het ook fijn dat je je boom elk jaar ziet groeien', zegt Machteld. 'Na vier jaar is het wel afgelopen. Want dan is je spar vier meter hoog en geraakt hij niet meer binnen in je living. Ook de kluit is dan te groot geworden om hem nog in een pot van zestig centimeter te stoppen. Maar de oude bomen worden niet verbrand. We gebruiken ze als voeding voor de nieuwe plantjes.'

En wat als mijn kerstboom de overgang van oud naar nieuw niet overleeft? 'Geen probleem. Dan krijg je volgend jaar van ons een nieuwe.'

In totaal beschikt Champwell over een voorraad van vijfduizend Noord-Europese fijnsparren. Tot dusver zijn er al vierhonderd besteld. 'Wees gerust, onze klanten dragen geen geitenwollen sokken, maar zijn gewone mensen die het milieu een warm hart toedragen. Ook heel wat bedrijven en gemeentebesturen hebben al een bestelling geplaatst bij ons.'

Gebeurt het transport van de kerstbomen dan ook met bakfietsen?

'Nee, maar daar heb je wel een punt', bekent Machteld. 'Omdat onze vzw nog niet lang bestaat, hadden we geen tijd meer om ecologisch vervoer te regelen. Maar we contacteerden al wel een transportfirma met elektrische wagens. Volgend jaar is dat zeker in orde.'

Misschien is een plastic kerstboom dan toch de meest milieuvriendelijke oplossing? Die kun je immers jaar na jaar recycleren, zonder dat hij moet worden overgebracht van en naar een ver naaldbos in de Ardennen.

'De allernieuwste plastic kerstbomen zien er misschien vrij goed uit', zegt Machteld. 'En je hoeft ze in januari maar op te bergen. Maar het is en blijft nep. Een kerstboom moet je kunnen ruiken. (lacht) En er mag al eens een naald afvallen. Een plastieken spar zal nooit dezelfde warmte en gezelligheid brengen als een echte kerstboom.'

Bron: http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=3M2J0NET

Ik vind dit alvast een leuk idee. Zeker als ze volgend jaar ook zorgen voor milieuvriendelijk vervoer zal dit onze CO2 uitstoot toch wat verlagen. Ik ben alvast fan van dit project.
Ik las een reactie op de site van DS waarin iemand verklaarde dat de kerstbomen nu toch gecomposteerd worden en dat dit veel beter is voor het milieu dan de adoptie van een kerstboom. Misschien is dit inderdaad zo in sommige gemeentes, maar in Vorselaar is dit dus niet het geval. Hier worden alle kerstbomen op een bepaalde dag opgehaald en verbrand, zoals de traditie het betaamt. Dit zorgt voor een erg hoge CO2 uitstoot waardoor we het milieu geen dienst bewijzen. Dit is maatschappelijk relevant omdat iedereen zorg moet dragen voor het milieu zodat we de aarde in een zo goed mogelijke staat kunnen overdragen aan de volgende generatie.

Paulien.Detailleur
29th March 2010, 20:15
[SIZE=4]Kerstbomen liggen te rotten 'in het belang van het milieu'[/SIZE]

* maandag 29 maart 2010
* Auteur: Mark Eeckhaut


De kerstbomen van Champwell liggen te rotten aan Kinepolis Hasselt. Rudi Van Beek

BRUSSEL/ARENDONK - Reportage 'ADOPTEER EEN KERSTBOOM' GROTE FLOPHet ecologisch verantwoorde project 'Adopteer eens een kerstboom' werd eind 2009 met veel bombarie voorgesteld. De vzw Champwell leverde kerstbomen aan huis en zou die later terug komen halen en aanplanten in de Ardennen. Maar daar kwam niets van terecht.
Van onze redacteur

Aan het Kinepolis-complex in Hasselt liggen al sinds half januari een tachtigtal kerstbomen te rotten.

De bomen zijn een pijnlijk overblijfsel van het mislukte project 'Adopteer eens een kerstboom', dat eind vorig jaar door de Arendonkse vzw Champwell Biopromo trots en met veel bombarie aan de pers werd voorgesteld. Het project draaide echter uit op een catastrofe.

In oorsprong oogde het uit Nederland overgewaaide idee nochtans mooi. 'Wij zijn tegen kerstboomverbrandingen en vinden het ontzettend jammer dat zoveel kerstbomen na de feestdagen bij het oud groen belanden', zei Machteld Mertens, de drijvende kracht van Champwell toen het project eind november 2009 werd gelanceerd. 'Bij ons koop je een kerstboom voor 40 euro. De boom, met kluit en pot erbij, wordt aan huis geleverd.'

De bedoeling was dat de vzw na Nieuwjaar de spar opnieuw kwam ophalen. De bomen zouden dan opnieuw geplant worden bij een kweker in Francorchamps en het jaar daarna kregen de adoptieouders voor twintig euro dezelfde boom. Vier jaar lang, tot de boom te groot was om nog verplant te worden.

Amateurs

Een schitterend idee, maar helaas bleek de uitwerking door Champwell minder fraai. 'Ik probeer al maanden contact te nemen met de mensen van de vzw, maar ze bellen of mailen me nooit terug', zegt Sophie V., die al sinds december een kerstboom van Champwell in huis heeft. 'De boom is ondertussen dood.' Sophie V. is een van de 2.500 die een kerstboom bestelden bij Champwell. Want zoveel bestellingen waren er zogezegd.

'2.500 bestellingen?' zegt kweker Joseph Counet uit Francorchamps. 'Ik heb er hen nochtans maar een goeie driehonderd verkocht. Die mensen waren van goeie wil, maar je zag zo dat het om amateurs ging.'

Meer dan 2.000 mensen die een kerstboom bestelden bij Champwell, hebben dus nooit hun bestelde boom gekregen. Dat geeft ook Machteld Mertens van Champwell toe. 'We hebben het allemaal een beetje onderschat. Door onze onervarenheid.'

Sophie V. kreeg haar kerstboom wél. Maar van de 300 kerstbomen die wél geleverd en betaald werden, werden er hooguit tachtig door de vzw terug opgehaald met de bedoeling ze opnieuw aan te planten. Dat was de bedoeling van het project: dat de kerstbomen opnieuw geplant zouden worden. Voor het milieu. Maar in realiteit werd geen enkele boom opnieuw geplant.

Champwell organiseerde half januari in Kinepolis Hasselt wél een grote kerstboominzameling voor alle mensen die een boom hadden geadopteerd. Een handjevol kwam opdagen mét hun boom. Die bomen liggen nu nog altijd op de terreinen van Kinepolis, net zoals de enkele tientallen die Champwell zelf ophaalde.

'Het is bijna Pasen en de kerstbomen zijn nog niet weg. Ze zijn bovendien rot', zegt Frederik Broos van Kinepolis Hasselt.

Kweker Joseph Counet werd nooit betaald voor zijn bomen en ook Kinepolis Hasselt zag geen eurocent. Ondertussen heeft Champwell Biopromo zichzelf herdoopt tot Scala Naturea en ze hebben al een nieuw groot plan. Ze willen een bos aanplanten ter nagedachtenis van de slachtoffers van Ronald Janssen. Maar voorlopig komt ook dat plan niet van de grond.

'We begrijpen dat er heel wat fout gelopen is, maar we zijn geen oplichters. Het was een samenloop van omstandigheden', zegt Machteld Mertens.

Bron: http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=FU2O5BP0