PDA

Bekijk de volledige versie : Letherme II


kato.van.herck
1st December 2009, 12:13
Leterme opnieuw premier, maar met aangetast gezag
Jean-Luc Dehaene moet BHV-knoop ontwarren

NVT - Yves Leterme (CD&V) kan opnieuw de eed afleggen als premier nadat Wilfried Martens een akkoord sloot over de aanpak van BHV. Daarin speelt oud-premier Jean-Luc Dehaene een sleutelrol: opnieuw een deuk in de autoriteit van Leterme. Liesbeth Van Impe

Twee oud-premiers zetten Leterme opnieuw op koers naar de Wetstraat 16. Oud-premier en 'koninklijk begeleider' Wilfried Martens (72) knutselde een compromis in elkaar over de manier waarop BHV de komende maanden wordt aangepakt. Oud-premier en 'koninklijk opdrachthouder' Jean-Luc Dehaene (69) zal inhoudelijke voorstellen uitwerken en discreet bij de verschillende partijen aftoetsen. Tegen Pasen, begin april, moet er dan een politiek akkoord zijn.

In die formule kon uiteindelijk iedereen zich vinden. Maandag werd er nog een hele dag gediscussieerd over de juiste aanpak. CD&V stuurde aan op een BHV-werkgroep, zonder Leterme. De andere partijen zagen dat echter niet zitten: zij vinden dat onderhandelingen met een afzijdige premier geen zin hebben. 'Voor je het weet zit je in een Egmont-scenario uit de jaren 70, toen premier Leo Tindemans niet betrokken was bij de onderhandelingen en het akkoord uiteindelijk afschoot,' zegt een regeringsbron. Leterme moest volgens hen mee het bad in. 'Op een bepaald moment wilde men van Dehaene een soort assistentje van Leterme maken. Dat is toch niet ernstig,' klinkt het.

CD&V had echter nog een ander probleem: gelijk welke werkgroep zou FDF-voorzitter Olivier Maingain moeten dulden, de absolute hardliner wat betreft BHV. MR-voorzitter Didier Reynders maakte duidelijk dat hij er niet over piekerde om Maingain thuis te laten. De simpele formule van een eenmanswerkgroep Dehaene, belast met een koninklijke opdracht en dus niet ondergeschikt aan Leterme, lost al die problemen op. Martens bereikte gisteren dan ook snel een akkoord en kon in de namiddag al verslag uitbrengen bij de koning.

Verbazing

Verschillende regeringspartijen zaten wel met stijgende verbazing toe te kijken hoe CD&V almaar met nieuwe formules kwam aandraven waarin oudgedienden premier Leterme ter hulp konden snellen. 'Ze geloven duidelijk zelf niet dat hij het kan,' zegt een regeringsbron. 'Dat zijn autoriteit al bij de start is aangetast, is enkel de verantwoordelijkheid van zijn eigen partij.'

CD&V lijkt bereid de bluts met de buil te nemen. De partij wil absoluut niet gezegd hebben dat Letermes gezag is aangetast. 'Discretie is het probleem bij communautaire onderhandelingen. Als een premier een piste aftoetst en die wordt onmiddellijk naar de pers gelekt, dan is de schade enorm en de piste meteen verbrand. Dat zal met Dehaene niet gebeuren,' klinkt het binnen de partij. 'En als Dehaene het niet kan, wie dan wel?'

Dehaene zelf hield het gisteren vanuit Straatsburg op een vertrouwd 'geen commentaar'. Zijn aanpak zal vermoedelijk goed lijken op die van Herman Van Rompuy toen hij in september 2007 even verkenner was. Van Rompuy voerde alleen maar gesprekken onder vier ogen, zodat het voor zijn gesprekspartner zeer riskant werd te lekken.

Uiteindelijk zal Leterme de zaak wel in handen moeten nemen, want tegen Pasen moet er een akkoord zijn. Dan moet de druk van het nakend voorzitterschap van de Europese Unie, vanaf juli 2010, volstaan om een crisis te vermijden. Al blijft het afwachten of alle partijen uiteindelijk bereid zullen zijn een compromis te slikken.

Leterme krijgt in ieder geval de kans om aan zijn herkansing te beginnen zonder zwaard van Damocles boven het hoofd. 'Hij zal zijn tijd nu vooral kunnen steken in het sociaal-economische, de begroting, justitie en dergelijke. Dat ligt hem. Of er vertrouwen groeit, zal afhangen van zijn prestaties op die terreinen,' klinkt het gelaten bij CD&V.

De stoelendans binnen de regering blijft uiteindelijk zeer beperkt. Steven Vanackere blijft vice-premier en krijgt Buitenlandse Zaken en Institutionele Hervormingen. Inge Vervotte maakt haar comeback op het departement dat ze vorig jaar in december verliet, Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven.

(bron : www.hetnieuwsblad.be ,25/11/09)

kato.van.herck
1st December 2009, 12:15
Ik vind het eigenlijk helemaal niet goed dat Letherme opnieuw tot premier is verkozen. Hij heeft vorig jaar zulke flaters begaan, de akkoorden die hij beloofde, maar nooit kwamen, BHV ....
Daarom vind ik het eigenlijk 'belachelijk' dat hij opnieuw tot premier is gekozen. Als hij het vorig jaar al niet kon, waarom zou hij het nu dan wel kunnen?

liesel.vertommen
4th December 2009, 18:49
Ik ben ook niet echt gelukkig dat Leterme opnieuw eerste minister is. Ik ben het eens met de mening van Caroline Genez om nieuwe verkiezingen te organiseren. Leterme heeft twee jaar geleden de verkiezingen gewonnen, maar er is in die tijd veel gebeurd. Ik ben er zeker van dat Leterme veel van zijn kiezers verloren heeft. Nieuwe verkiezingen laten de stem van de bevolking horen. Op deze manier kunnen we achterhalen wat zij verkiezen.
Nu baseert men zich op cijfers van twee jaar geleden. Ik denk niet dat deze nu nog hetzelfde zijn.
Ik zou in ieder gevan niet vor Leterme kiezen!!