PDA

Bekijk de volledige versie : Ecoscan drukt energieverbruik met 8 procent


Barst
1st December 2009, 02:05
Ecoscan drukt energieverbruik met 8 procent


MECHELEN - De eco-efficiëntiescan voor kmo's van de Ovam staat op het internet.


De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (Ovam) heeft in 2006 een eco-efficiëntiescan voor kmo's gelanceerd. Duizend Vlaamse ondernemingen hebben hem uitgeprobeerd en de Ovam heeft hun prestaties doorgelicht.

Een jaar na de ecoscan blijkt 92 procent van de deelnemende bedrijven met de resultaten aan de slag gegaan te zijn. Ze hebben maatregelen bestudeerd of uitgevoerd.

Zij slaagden er in hun energieverbruik gemiddeld met 8 procent te doen dalen en hun waterverbruik met 4 procent. De geproduceerde hoeveelheid afval bleef stabiel, ondanks een toenemende productie-omzet.

De gemiddelde investering die voortvloeide uit de eco-efficiëntiescan, bedroeg 62.783 euro. De terugverdientermijn van die investeringen bedraagt gemiddeld 4,8 jaar.

De scan checkt 35 aspecten zoals energiebesparing, afvalpreventie, selectieve afvalinzameling, meten en monitoren, transport, management. Meer ambitieuze ondernemingen kunnen ook hun productontwikkeling doorlichten, aan ecodesign gaan doen of ze nemen de samenwerking met hun leveranciers onder de loep.

De Ovam meent dat tachtig procent van de uitgevoerde maatregelen voor alle kmo's van toepassing kunnen zijn. Daarom ontwikkelde de maatschappij een webmodule. Via deze onlinetoepassing kan een bedrijf met een paar klikken zijn eco-efficiënte mogelijkheden toetsen. Zowel productie- als dienstenbedrijven kunnen er terecht.

De kmo's die meer specifieke informatie wensen bij het uitvoeren van de maatregelen kunnen terecht bij het Agentschap Ondernemen van hun provincie.

www.ovam.be/eco-efficientiescan


Blog DS, 01-12-2009 (Tom Ysebaert)