PDA

Bekijk de volledige versie : Schapen boeren te veel


Matijs.Boeckx
29th November 2009, 21:14
Schapen boeren te veel

11:19 Schapen stoten meer methaan uit bij een boer dan bij een scheet. Australische wetenschappers gaan de uitdaging nu aan om schapen te fokken die minder boeren. Dat zou beter zijn voor het milieu.
Van 200 schapen is bekend van hoe vaak ze ongeveer per dag boeren. Onderzoekers willen nu ontdekken of er genetische overeenkomsten zijn tussen de schapen die het minst boeren.

Down Under leven honderd miljoen schapen. Al het methaan dat ze uitboeren, zorgt mee voor de opwarming van de aarde. Als wetenschappers ze nu minder kunnen laten boeren, is dat dus een belangrijke bijdrage in de strijd tegen de opwarming van het klimaat.

Ook bij andere herkauwers moet de methaanproductie omlaag. Zo zijn er nu vaccins en speciaal voedsel op de markt gebracht die koeien minder scheten moeten doen laten

Bron: gva.be
Een heel “boers” artikel maar toch wel interessant. Je ziet dat men overal wel moeite doet om de uitstoot van schadelijke gassen (broeikas) te doen dalen. Als men echt het boeren en scheten laten kan doen dalen is dat meer dan alleen komisch. Wie weet hoe groot de impact wel niet is. Honderd miljoen schapen is niet niks! Maar men mag ook aan de andere herkauwers denken. Ik hoorde ook vaak “geruchten” over methaanproductie bij koeien. Wij hebben een enorme vlees- en zuivelindustrie. Elke aanpassing is een stap naar een gezondere wereld zonder gaten in de ozonlaag. Men mag natuurlijk niet de invloed van de mens vergeten die waarschijnlijk nog steeds veel groter is dan die van dieren. Ik denk maar aan uitlaatgassen van wagens, raffinaderijen, …