PDA

Bekijk de volledige versie : Roken achter het stuur schaadt uw... verkeersveiligheid


Hanne.Hofkens
28th November 2009, 12:12
Niet alleen gsm’en achter het stuur is levensgevaarlijk, wie rookt veroorzaakt anderhalve keer meer ongevallen. Om ons daarvan bewust te maken, start staatssecretaris Etienne Schouppe (CD&V) volgend jaar een grootschalige campagne. In Italië gaan ze nog een stap verder en is er een rookverbod in de auto ingevoerd.

Op sigarettenpakjes staat de vermelding ‘roken kan de gezondheid ernstig schaden’. Maar als we de jongste onderzoeken mogen geloven, kan hieraan binnenkort ‘en de verkeersveiligheid’ aan toegevoegd worden. Wie rookt achter het stuur, zou namelijk meer overtredingen begaan dan niet-rokers en ongeveer anderhalve keer meer verkeersongevallen veroorzaken.

Het Belgische Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) is zich bewust van de problematiek en start met een speciale aandachtscampagne. Die komt er volgend jaar in opdracht van staatssecretaris Etienne Schouppe.

‘We willen de mensen duidelijk maken dat niet alleen gsm’en achter het stuur gevaarlijk is’, zegt Werner De Dobbeleer van het BIVV. ‘Ook roken achter het stuur kan best gevaarlijk zijn. Net zoals eten en drinken, de kranten lezen of je haar kammen terwijl je aan het rijden bent.’

Om bij het roken te blijven: ‘Je kan er sneller door afgeleid raken dan je zou denken’, aldus De Dobbeleer. ‘Je moet een sigaret uit het pakje halen, de as aftippen en de peuk uitdoven. Dan ben je toch genoodzaakt om telkens minstens één hand van het stuur te nemen. En het is nog erger als je je sigaret laat vallen.’ Duizend boetes per jaar

Van een rookverbod achter het stuur is momenteel geen sprake. ‘Maar als je begint te zwalpen omdat je een sigaret aan het rollen bent, ben je wel strafbaar en riskeer je een boete van 100 euro’, zegt staatssecretaris Schouppe. ‘Er zijn nog altijd veel mensen die daarvan staan te kijken, maar het staat wel degelijk in ons verkeersreglement. Je moet te alle tijden in staat zijn de nodige rijbewegingen uit te voeren.’

In 2007 werden er zo 964 chauffeurs beboet in ons land. In de eerste vier maanden van 2008 ging het om 542 bestuurders. Velen omdat ze afgeleid waren door hun sigaret, anderen omdat ze aan het eten waren in de auto, of zich aan het schminken waren.

In Italië gaan ze nog een stap verder en heeft de overheid een rookverbod in de auto ingevoerd. Wie betrapt wordt, riskeert een boete van circa 170 euro. Als er kinderen op de achterbank zitten, wordt de boete sowieso verdubbeld. Opmerkelijk genoeg is Italië niet het eerste land dat zo’n verbod invoert. Ook in Duitsland en Groot-Brittannië is roken in de auto not done.

Bij ons diende Open VLD-senator Patrick Vankrunkelsven enkele maanden geleden een wetsvoorstel in dat een rookverbod in de auto mogelijk moest maken. Maar de kans dat het er binnenkort doorkomt, lijkt bijzonder klein.


Eigen mening
Het zou een spijtige zaak zijn als het wetsvoorstel van Patrick Vankrunkelsven niet doorkomt. Hierdoor kan men dus het aantal ongelukken verminderen maar blijkbaar ziet de regering dit helemaal anders.
Ik ben dan ook helemaal voor het rookverbod in de auto.

Anne Van den Bosch
28th November 2009, 14:19
[QUOTE=Hanne.Hofkens]
En het is nog erger als je je sigaret laat vallen.’
[/QUOTE]

Inderdaad wel een serieus probleem, als je ineens met verbrande billen achter je stuur zit en heftig uitwijkt door de hitte die een enorme pijn kan opleveren.
Je schaadt ten eerste je gezondheid door zelf te roken.
Verder zorg je mogelijk nog voor blikschade van je eigen en andermans voertuig.
Misschien reiken de gevolgen nog verder en richt je lichamelijke schade aan bij jezelf en anderen, door een zeer plotse en onverwachte uitwijking!

[QUOTE=Hanne.Hofkens]
Van een rookverbod achter het stuur is momenteel geen sprake. ‘Maar als je begint te zwalpen omdat je een sigaret aan het rollen bent, ben je wel strafbaar en riskeer je een boete van 100 euro’, zegt staatssecretaris Schouppe. ‘Er zijn nog altijd veel mensen die daarvan staan te kijken, maar het staat wel degelijk in ons verkeersreglement. Je moet te alle tijden in staat zijn de nodige rijbewegingen uit te voeren.’ [/QUOTE]

Niet meer dan normaal!! Waarom zou dit geen verkeersboete mogen opleveren? Zwalpen omdat je iets in je handtas zoekt, drinkt, ... zijn toch ook strafbaar...
Ik vind dit absoluut niets om verbaasd van op te kijken!


[QUOTE=Hanne.Hofkens]
In Italië gaan ze nog een stap verder en heeft de overheid een rookverbod in de auto ingevoerd. Wie betrapt wordt, riskeert een boete van circa 170 euro. Als er kinderen op de achterbank zitten, wordt de boete sowieso verdubbeld. Opmerkelijk genoeg is Italië niet het eerste land dat zo’n verbod invoert. Ook in Duitsland en Groot-Brittannië is roken in de auto not done. [/QUOTE]

Dit is een goed initiatief! Je schaadt immers de gezondheid van je eigen kinderen, door ze in zo een mini-ruimte op te sluiten met de vieze vuile rook die je uitademt!!

[QUOTE=Hanne.Hofkens]
Bij ons diende Open VLD-senator Patrick Vankrunkelsven enkele maanden geleden een wetsvoorstel in dat een rookverbod in de auto mogelijk moest maken. Maar de kans dat het er binnenkort doorkomt, lijkt bijzonder klein.
[/QUOTE]

Ik kan me niet inbeelden waarom dat rookverbod er bij ons niet mag komen. Er gaan alleen maar voordelen mee gepaard:
veiligheid in het verkeer, gezondheid, ...